Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Regendekens voor ezels op paardenmarkten

Ingediend door jinke op 20 februari 2015 - 21:12
Eyes on Animals is met de organisatoren van paardenmarkten overeen gekomen dat bij slecht weer eigenaren van ezels hun dieren moeten beschermen met een regendeken. Over het weigeren van trekpaarden met gecoupeerde staarten is nog geen overeenstemming bereikt, aldus Eyes for Animals.
 
Na een jarenlang gedoogbeleid en een opstootje met trekpaardenhandelaren op de Hedelse paardenmarkt eind 2014 waarbij inspecteurs van Eyes on Animals bedreigd werden, gaan de paardenmarkten nu juridisch advies inwinnen over een verbod op trekpaarden met gecoupeerde staarten. Dat is het resultaat van een evaluatie van het protocol welzijn paardenmarkten.
 
De NVWA bevestigde op de evaluatiebijeenkomst wettelijk niet op te kunnen treden tegen de houders van paarden met gecoupeerde staarten, wanneer er een attest van een medische noodzaak wordt getoond of een verklaring dat het couperen in Frankrijk is gebeurd. Eyes on Animals heeft de organisatoren van paardenmarkten gevraagd moed te tonen en niet te zwichten voor dreigementen met juridische procedures. De dierenbeschermingsorganisatie verwijst naar staatssecretaris Dijksma die benadrukt heeft dat de paardensector eigen aanvullende regels kan en mag stellen; zo heeft de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond succesvol de deelname van gecoupeerde paarden aan hun evenementen verboden. 
 
Eyes on Animals werd gesteund door de lDierenbescherming, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en ook door de Sectorraad Paarden. Afgesproken is dat de paardenmarktorganisaties juridisch advies gaan inwinnen om er zeker van te zijn dat zij in hun recht staan wanneer zij de huisregels omtrent paarden met gecoupeerde staarten handhaven.
 
Zeer positief aan de bijeenkomst was dat alle marktorganisaties akkoord zijn om ezels te beschermen tegen (zeer) regenachtig en koud weer, aldus Eyes on Animals. Eyes on Animals heeft al meermalen aangekaart dat de vacht van een ezel niet bestand is tegen de regen en dat zij dan extra lijden. Bij slecht weer gaan de marktorganisaties eigenaren van ezels voortaan verplichten om hun dieren een regendek op te doen. Als zij dit niet bij hebben, dienen ze dat ter plekke te kopen bij de marktorganisatie. Als ze dit weigeren, worden hun dieren van de markt afgehaald en op een beschutte plek gezet. Besloten is het Protocol aan te passen zodat marktorganisaties makkelijker kunnen optreden als paarden ergens bang of extra gestresst van worden.Er komt nu een huisregel dat alle zaken en gedragingen die onrust veroorzaken voor de dieren en die tot vluchtgedrag kunnen leiden, worden vermeden.
 
Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 14 maart 2015 - 17:41

Super geregeld voor de ezels.

Ingediend door vaneldijk op 14 maart 2015 - 19:35

Dierenwelzijn is heel belangrijk en dat daar naar gehandeld word is niet meer dan vanzelfsprekend maar het punt is dat de vacht van een ezel net zo waterdicht is dan elk ander dier als je er maar met de borstel van af blijft. De stelling dat de vacht van een ezel niet waterdicht zou zijn is pure "internetwetenschap" en is op geen enkel onderzoek gebaseerd. Ezels kunnen heel goed tegen regen en worden er zeer zeker niet ziek van is onze jarenlange ervaring met ruim 30 ezels. Ze staan uit eigen vrije wil gewoon buiten in de regen als ze de keuze hebben om ook binnen te kunnen staan. Het zou goed zijn als dit misverstand eens daadwerkelijk onderzocht wordt voordat het algemeen voor waarheid wordt aangenomen.

Ingediend door vaneldijk op 14 september 2016 - 16:07

Waar kan je zo een regendeken kopen? Ik zou voor mijn ezeltje ook wel eentje willen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier