Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

POV lokt hobbyvarkenshouders met gratis registratie

Ingediend door jinke op 08 augustus 2015 - 09:55
Husumer varken

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil ook hobbyvarkens gaan registreren. Als lokkertje wordt een gratis registratie ''voor de komende periode'' in het vooruitzicht gesteld.

Hobbyvarkenshouders (houders van minder dan 5 varkens) moeten beschikken over een UBN. Dat kunnen ze aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarnaast moeten zijn hun dieren laten registreren. Dat kon tot dusver bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, maar dat is vanaf 4 oktober niet meer mogelijk. Bestaande registraties zullen worden overgedragen aan de centrale database van de overheid, maar daar kunnen na die datum geen nieuwe dieren worden aan- of afgemeld.

De POV heeft nu een eigen systeem opgezet, bedoeld voor de hele varkenshouderij. In een factsheet doet de POV voorkomen dat hobbyvarkens houders vanaf 4 oktober verplicht zijn hun varkens via haar systeem te registreren: ''Al heeft u maar één varken voor de hobby, iedere varkenshouder moet de aan- en afvoer van varkens melden in het I&R systeem (via de POV) en een bedrijfsregister bijhouden met alle aan- en afvoer van varkens (via de POV)''.

Volgens de POV (een organisatie van de commerciële varkenshouderij, die taken heeft overgenomen van het voormalige productschap) zijn de gegevens in veilige handen. ''Het systeem is van de sector zelf en alle data blijven in uw bezit. Bij de POV bent u de eigenaar van uw eigen gegevens en u bepaalt zelf wat er met uw gegevens mee gebeurt!'' De POV verstrekt hier onvolledige informatie: in geval van een dierziektecrisis zal de overheid over de gegevens moeten kunnen beschikken.

De POV profileert zich verder als ''enige partij die vanuit het sectorbelang het databeheer en I&R/VVL meldingen organiseert. Andere partijen die zich op dit terrein willen begeven, hebben uitsluitend commerciële belangen en ondermijnen daarmee het sectorbelang. Commerciële partijen liggen op de loer, u wilt uw gegevens toch niet in handen van commerciële partijen geven?'' In werkelijkheid vertegenwoordigt de POV het belang van de varkenshouderij. Het is een collectief van commerciele varkenshouders, een vereniging die tot doel heeft de marktpositie van de varkenshouders te versterken. Voorzitter is Ingrid Jansen.

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door Anoniem op 09 augustus 2015 - 10:14

Het begint geleidelijk aan een uit de hand gelopen bureaucratische organisatie te worden.
Waarom gewoon niet blijven bij één bevoegde organisatie.
Het wordt hard tijd dat hier paal en perk aan wordt gesteld en de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt.
In mijn optiek, zitten we hier niet op te wachten.

Ingediend door vaneldijk op 12 augustus 2015 - 22:24

Geachte Redactie, wat willen jullie hier nu eigenlijk mee zeggen dat er nog andere mogelijkheden zijn om de dieren te registreren zo ja welke ? en of is de POV niet de juiste partij voor de hobbyhouder er zit een ondertoon in het artikel alsof het niet de juiste keuze is voor ons.

Ingediend door jinke op 13 augustus 2015 - 09:13

<p>Beste Peter,</p><p>De POV doet voorkomen dat vanaf 4 oktober ook hobbyvarkenshouders hun dieren bij deze organisatie <strong>moeten</strong> laten registreren. Die suggestie is onjuist. Hobbyvarkenshouders moeten hun dieren laten registreren, maar dat hoeft niet perse bij de POV. Jij kunt bij wijze van spreken ook zelf een registratiesysteem voor hobbyvarkens opzetten en dat laten aansluiten op de centrale database van de overheid.</p><p>Als jij je varkens wilt registreren bij de POV, dan kan dat uiteraard. We willen onze lezers alleen maar laten weten aan wat voor soort organisatie je je gegevens overdraagt en wat deze organisatie met die gegevens kan en wil doen. Daarbij speelt ''het sectorbelang'' een rol, zo geven ze zelf aan. Met dat sectorbelang hebben de meeste houders van hobbyvarkens echter niets te maken.</p><p>Voor alternatieven voor de POV verwijs ik je naar de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders. Zij kunnen je daarin verder adviseren.</p><p>Jinke Hesterman</p>

Ingediend door vaneldijk op 13 augustus 2015 - 13:18

Dank voor deze belangrijke informatie!
Als door het gesleep met dieren weer eens een ziekte uitbreekt, wil de sector maar 1 ding: ruimen van alles wat op een varken lijkt. Wat hen betreft ook de varkentjes van de hobbydierhouder die geen contact met soortgenoten van buiten hebben en hun hele leven op hetzelfde adres wonen.
De belangen van sector en hobbydierhouders verschillen enorm, dus het ligt niet voor de hand om je gegevens bij de sector onder te brengen.

Ingediend door Anoniem op 20 augustus 2015 - 15:51

Registratiesystemen kosten alleen geld en functioneren niet. Als er een vermist/gestolen dier getraceerd is geven organisaties niet thuis. Bij alle ziektes van afgelopen 20 jaar liep al mijn vee buiten, geen enkele instantie die daar durfde te handhaven..

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier