Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden ziek door herfsttijloos in hooi

Ingediend door jinke op 27 maart 2014 - 12:29

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft de giftige plant herfsttijloos aangetroffen in een monster hooi, dat was aangeleverd voor onderzoek. Het monster hooi kwam uit een grote partij natuurhooi, die geïmporteerd was vanuit Duitsland (de Eifel).

Een deel van deze partij is geleverd op een stoeterij in Brabant waar het ongeveer vier weken is gevoerd. De onbekende planten die erin zaten lieten de meeste paarden liggen. Twee paarden aten  wel alles op: zij werden na een week of vier ziek. Het ene paard kreeg koliek, werd apathisch en is geëuthanaseerd, het andere paard kreeg diarree en bleef leven. De rest van de dieren heeft tot op heden geen klachten.

Herfsttijloos (Colchicum autumnale) is in Nederland als wilde plant hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden in Europa veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine, dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, de slijmvliezen irriteert, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. De leverancier van het hooi is ingelicht.

Het is nog niet duidelijk of de partij hooi in zijn geheel reeds achterhaald is. De NVWA heeft de zaak in onderzoek. Wie twijfelt aan de aanwezigheid van giftige planten in natuurhooi, kan het hooi laten onderzoeken. Dierenartsen kunnen contact opnemen met de GD (0900-1770 optie 5).

Redactie Levende Have/Bron: GD

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier