Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meelwormen in kippenvoer goed alternatief voor soja

Ingediend door jinke op 29 september 2015 - 10:34
Eiwit van insecten, zoals meelwormen, is even gezond voedsel voor een kip als soja. Het heeft geen gevolgen voor de smaak van het ei, aldus onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na een tweejarige  proef “Kip en Ei”.
 
Consumenten vinden  eieren en vlees van kippen die met insecten gevoerd zijn, even lekker als eieren en vlees van kippen die met de traditionele soja gevoerd zijn: zij proeven geen verschil. Bovendien zijn er geen verschillen in diergezondheid geconstateerd bij kippen die met insecteneiwit zijn gevoerd  ten opzichte van kippen die met soja-eiwit gevoerd zijn. Grootschalige toepassing laat nog even op zich wachten: voor de toelating van insecten in kippenvoeders moet de wet aangepast worden. Insecten worden beschouwd als diermeel.
 
Het idee om meelwormen aan kippen te voeren ontstond toen er nieuwe oplossingen werden gezocht voor geïmporteerde soja als bestanddeel van kippenvoer. Meelwormen toevoegen is geen vreemd idee: insecten zijn namelijk een bestanddeel van het natuurlijk dieet van kippen. Jaarlijks wordt er 4 miljoen ton kippenvoer in Nederland gevoerd aan kippen. Legkippen krijgen voer met  ongeveer 10% soja en voor vleeskuikens bevat het voer 20 tot 25 % soja. Insecten op het menu die lokaal en op reststromen gekweekt worden, biedt een aantal voordelen:  het milieu wordt gespaard, de biodiversiteit behouden en de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Belangrijk is wel dat de productiekosten van meelwormen verminderen om concurrerend te  zijn met soja.
 
Update 5 april 2019
De Europese Commissie onderzoekt of het voeren van insecten aan pluimvee kan worden toegestaan. Tot nu toe mogen insecten alleen worden verwerkt in vismeel. De belangstelling voor de kweek van insecten, niet alleen als veevoer maar ook als voedsel voor de mens, neemt hand over hand toe.
 
Redactie Levende Have/Bron: Louis Bolk 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 04 oktober 2015 - 18:46

Ik vroeg me af of het voeren van wormen uit de composthoop ook kan in plaats van meelwormen. U merkt terecht op dat de prijs van meelwormen enorm zou moeten zakken wil het concurrerend zijn t.o.v. soja.
Met vriendelijke groet,

Gosse

Voor de Tweede Wereldoorlog werd wel gewerkt met een wormen 'put'. Dus wormen kan heel goed, maar niet te veel.
Wat niet wordt vermeld is dat levende meelwormen levend voer zijn. De kippen krijgen daarmee iets van de levenskracht van de meelwormen binnen. Kijk maar eens als je ze meelwormen voert hoe wild ze er op zijn! Verder bevatten meelwormen het aminozuur methionine. De hennen hebben dat nodig om eieren te kunnen leggen. In het gangbare voer zit synthetische methionine.

Ingediend door vaneldijk op 05 oktober 2015 - 13:14

Kippen maar zeker ook kalkoenen hebben ook dierlijk eiwit nodig. Op toestemming om meelwormen in de kippen voer te verwerken kan je nog lang wachten. Waarschijnlijk zal het ook tamelijk prijzig zijn. Ik geef mijn kippen en kalkoenen dagelijks zacht kattenvoer uit blik. Ze zijn er gek op. De paté-variant bevat het meeste eiwit, ongeveer 10%. Bovendien is het niet duur. Bijkomend voordeel is dat de hennen sneller door de rui raken in deze tijd. In de zomer zitten altijd in de groene klikobak heel veel vliegenmaden.Die voer ik ook aan de kippen. Ook daar zijn ze gek op.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier