Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hobbyschapen uitgezonderd van preventief doden bij mkz

Ingediend door jinke op 25 april 2023 - 11:39

Hobbymatige houders van maximaal tien evenhoevigen (schapen, geiten en koeien) krijgen niet te maken met preventieve ruimingen wanneer ze zijn gevestigd binnen een kilometer van een bedrijf waar mond- en klauwzeer heerst. Dit is de enige uitzondering op de EU-regels die gelden voor de bestrijding van deze dierziekte, zo blijkt uit het nieuwe draaiboek dat door het ministerie van LNV is gepubliceerd.

Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op het preventief doden moet een hobbyhouderij/-locatie aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Op de hobbydierhouderij zijn maximaal 10 voor mkz gevoelige dieren aanwezig, waaronder maximaal 4 varkens en 2 koeien. Daarbij tellen niet mee: o biggen jonger dan 12 weken, o twee kalveren van maximaal drie weken oud, o vijf lammeren jonger dan 1 jaar.
• De houder van de dieren heeft een uniek bedrijfsnummer (UBN) en de evenhoevigen zijn geregistreerd in het I&R-systeem.
• De houder neemt met deze dieren of met producten van deze dieren niet deel aan commercieel handelsverkeer.
• Op de locatie worden geen andere evenhoevige dieren voor commerciële doeleinden gehouden.

Het preventief doden binnen een straal van een kilometer gebeurt overigens alleen wanneer er nog niet is gevaccineerd tegen mond- en klauwzeer. Bij een uitbraak is het streven erop gericht in een gebied van 2 km rond de besmetting vaccinatie voor het leven te te passen.

''Gevaccineerde dieren kunnen, net als niet-gevaccineerde dieren, hun productieleven voltooien en producten van deze dieren, zoals melk of vlees, kunnen op de markt worden afgezet. Deze strategie kan in de EU worden uitgevoerd, indien onderscheid kan worden gemaakt tussen dieren die gevaccineerd zijn en dieren die besmet zijn met veldvirus, het zogenaamde DIVA principe (differentiating infected from vaccinated animals)'', aldus het draaiboek.

De laatste uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland was in 2001. Toen werden op grote schaal gezonde dieren gedood, ook na een noodvaccinatie. Op 2500 bedrijven - inclusief de hobbymatige houders - ging de overheid over tot het doden van in totaal bijna 270.000 dieren

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier