Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Haantje de voorste bestaat echt

Ingediend door jinke op 04 augustus 2015 - 13:52

Wie meerdere hanen heeft, zal het vast wel eens zijn opgevallen: het is altijd dezelfde haan die 's morgens vroeg als eerste begint te kraaien. Daarna volgt de tweede en de derde en de vierde, etc. Ze zulen niet gauw door elkaar heen kraaien, maar wachten keurig hun beurt af.

De haan die het krieken van de dag aankondigt, is de haan die het hoogst in de rangorde staat. De hanen die daarna omstebeurt kraaien, staan allemaal een treetje lager op de hanenladder. Japanse wetenschappers onderzochten dit fenomeen in een kleine groep hanen. Het moment waarop de hanen beginnen te kraaien verschilt van dag tot dag, maar de volgorde waarin ze van zich laten horen is altijd dezelfde. Als ze de opperhaan weghaalden, nam een andere haan zijn positie over en dan begon die 's morgens vroeg als eerste te kraaien.

Het hanengekraai wordt aangestuurd door het dag- en nachtritme van deze dieren. Een ondergeschikte haan kan een net iets ander dag- en nachtrime hebben en dus iets eerder wakker zijn, maar wacht desondanks het gekraai van de opperhaan af, zo is uit het onderzoek gebleken.

Redactie Levende Have/Bron: nature.com

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier