Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Groninger paard in de gevarenzone

Ingediend door jinke op 22 november 2015 - 17:26

De populatie Groninger paarden bestaat uit ongeveer 1500 dieren die jaarlijks zo'n vijftig veulens krijgen. Uitwisseling tussen raszuivere en niet geheel raszuivere paarden is noodzakelijk om inteelt te voorkomen. De Vereniging Het Groninger Paard heeft er daarom goed aan gedaan om kruisingen met zware warmbloeden uit het gebied tussen Denemarken en Polen aan te moedigen. 

''Essentieel is dat, zonder voorbij te gaan aan het fokdoel, veel hengsten worden goedgekeurd en dat er een meer evenredig gebruik van hengsten is'', stelt Kelly Vernooij die voor haar studie aan Wageningen Universiteit onderzoek heeft gedaan naar het Groninger paard.

In de huidige populatie voeren vijf hengsten de boventoon: Bascal, Gerlinus, Eros, Mats en Onno S. Vernooij constateert dat wanneer de merries uit het stamboek met raszuivere Groningers alleen zouden mogen paren met hengsten uit hetzelfde stamboek, de inteelt sterk zal oplopen. Veel paarden in dit stamboek stammen af van een beperkt aantal hengsten die vaak ook nog eens familie van elkaar zijn. Meer variatie in bloedlijnen is noodzakelijk. 

Het is daarom goed dat de Vereniging Het Groninger Paard niet alleen een stamboek heeft voor raszuivere paarden, maar ook diverse boeken die gebaseerd zijn op bloedvoering, uitgedrukt in een percentage Gronings bloed. Van 36 Groningers is sperma opgenomen in de genenbank. Sommige tonen voor alle groepen Groningers relatief lage verwantschappen en kunnen ingezet worden om inteelt te verlagen.

Redactie Levende Have/Bron: Zeldzaam huisdier

Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 03 december 2015 - 13:35

Waarom worden er geen of weinig het ras " OLDEN-BURGER " gebruikt ?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier