Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD test gratis op ziekte van Cushing of PPID

Ingediend door jinke op 20 mei 2015 - 13:46
ziekte van cushing
De Gezondheidsdienst voor Dieren biedt paardeneigenaren de mogelijkheid om van 1 juni tot en met 31 oktober 2015 gratis bloedonderzoek naar PPID te doen bij paarden die mogelijk aan deze aandoening lijden.
 
PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. In het verleden werd dit de ziekte van Cushing genoemd. PPID kan zich uiten in hoefbevangenheid. Onderzoek heeft aangetoond dat 69% van de hoefbevangen paarden PPID onder de leden heeft.
 
Ander symptoom is een verandering van de vacht. Vachtveranderingen kunnen variëren van milde veranderingen van het verharen tot een te volle, lange en krullerige vacht (hirsutisme). Sommige experts zijn van mening dat hirsutisme het meest betrouwbare ziekteverschijnsel is dat op de aanwezigheid van PPID duidt, terwijl niet ieder paard dit beeld laat zien (vooral niet in een vroeg stadium). In het vroege stadium zien we vaker lokaal plukjes van langere haren.
 
Het is belangrijk om PPID tijdig te behandelen, zodat complicaties kunnen worden voorkomen, aldus de GD. De gratis test kan worden aangevraagd via de dierenarts.
 
Redactie Levende Have/Bron:GD

Comments

Fijn van die test maar ik heb begrepen dat ALLE paarden in het najaar een verhoogde meting hebben van het stofje dat getest wordt.
Gaan we nu paarden PPID maken die het niet zijn?
Bovendien is het gratis behalve de kosten voor de DA die het bloed afneemt. Voorrijkosten en handelingskosten. Niet echt gratis dus.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier