Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eerste paard in Duitsland besmet met West Nijl virus

Ingediend door jinke op 03 oktober 2018 - 11:57

Bij een paard in de Duitse deelstaat Brandenburg is het West Nijl virus aangetroffen. Dat heeft het Friedrich Loeffler Instituut bekend gemaakt. Het is voor het eerst dat de ziekte bij een paard in in dit deel van Europa is vastgesteld. 

Eerder is het virus ook aangetroffen bij twee laplanduilen in de deelstaat Saksen Anhalt.

Het West Nijl virus wordt verspreid door muggen en is in het ergste geval dodelijk. Besmette paarden kunnen zelf het virus niet overdragen. Ze krijgen ook nooit zoveel virus in hun bloed dat ze het weer via een mug op een ander paard kunnen overdragen. Aan verspreiding moet echt een besmette mug te pas komen. Vanwege aanhoudend hoge temperaturen sluit het Friedrich Loeffler Instituut meerdere besmettingsgevallen niet uit.

cadeautje kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop levende have

Zowel in Duitsland als in Nederland wordt er geregeld onderzoek gedaan naar het virus bij vogels. Tot dusver kwam het West Nijl Virus vooral voor in zuid- en zuidoost-Europese landen De Sectorraad Paarden adviseert vaccinatie aan paardenhouders die met hun dier naar het buitenland gaan. Vaccinatie van paarden in Nederland is mogelijk, maar het is de vraag of dat al nodig is. ''Niemand kan voorspellen of West Nijl nu, zo laat in het jaar, nog zal uitbreken in Nederland. De kans daarop lijkt klein en als het uitbreekt is dit mogelijk slechts bij enkele dieren in een klein gebied'', aldus Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan op de website van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Redactie Levende Have

Eerder bericht

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier