Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Breed werkend vaccin op komst tegen vogelgriep

Ingediend door jinke op 23 mei 2015 - 16:10
uitloopkippen
De universiteit van Groningen, het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad en farmaceutisch bedrijf MSD werken aan een vaccin tegen vogelgriep dat via verstuiving kan worden toegediend. Het vaccin, dat kan worden ingezet tegen verschillende typen van het virus, is ''binnen enkele jaren'' beschikbaar.
 
Dat heeft epidemioloog en vogelgriepexpert Arjan Stegeman op een symposium over pluimveegezondheid in Eersel bekend gemaakt. Vaccinatie is nu al mogelijk, maar van de beschikbare entstof is nog niet bewezen dat het tegen de meest voorkomende typen vogelgriep werkt. Bovendien moet het huidige vaccin via een injectie worden toegediend en kan de nieuwe entstof straks via inadenming z'n peventieve werk doen.
 
Massavaccinatie is nodig omdat het vogelgriepvirus telkens weer terugkeert, aldus Stegeman. De meeste uitbraken in Nederland van de afgelopen jaren waren laagpathogeen van aard, alleen in 2003 en in november vorig jaar deed zich een hoogpthogene variant voor. Niettemin is er een permanente dreiging. Stegeman vindt dat de pluimveesector een aantal maatregelen moet treffen, vooral de uitloopbedrjven want die hebben een acht keer grotere kans om besmet te raken. Uitloopkippen zouden vaker en sneller moeten worden opgehokt. Er zouden geen uitloopbedrijven in gebieden met veel watervogels moeten worden toegestaan. Uitloopbedrijven moeten onaantrekkelijk onaantrekkelijk worden gemaakt voor watervogels. Er zijn hygienemaatregelen nodig en de pluimveedichtheid in concentratiegebieden moet omlaag om verspreiding van ernstige varianten na insleep beheersbaar te houden.
 
Redactie Levende Have
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier