Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Besmettingsrisico tularemie voor schapen nog onbekend

Ingediend door jinke op 08 april 2015 - 10:00
tularemie

De uitbraak in Friesland van tularemie bij hazen vormt vooral een risico voor de mens. Honden kunnen door direct contact met een dode haas ook ziek worden, maar de verschijnselen zijn mild. Het risico voor schapen is nog niet bekend.

De afgelopen weken is een verhoogde sterfte vastgesteld onder hazen in midden Friesland, zo meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI). In de dode dieren is de verwekker van tularemie (Francisella tularensis) ook wel hazenpest genoemd, aangetroffen. Ook in het zuiden van Friesland en het oosten van Overijssel is melding gemaakt van opvallende sterfte onder hazen.

Mensen kunnen goed ziek worden als ze besmet raken met hazenpest (zie website CVI). Het is op dit moment de vraag of de ziekte ook een risico vormt voor landbouwhuisdieren. Onduidelijk is of deze dieren besmet kunnen raken met het type F. tularensis dat in Europa voorkomt (type B), aldus het Centraal Veterinair Instituut. Schapen zijn waarschijnlijk gevoeliger en het ziektebeeld kan lijken op caseous lymphadenitis (CL), ook bekend als pseudotuberculose of bultenziekte. Runderen worden als vrijwel ongevoelig beschouwd voor tularemie. Er zijn geen aanwijzingen dat tularemie een rol speelt bij paarden.

De bacterie die tularemie veroorzaakt, kan voorkomen bij een groot aantal diersoorten zoals zoogdieren, insecten en amoeben. Konijnen, hazen en knaagdieren (vooral woelmuizen) vormen het belangrijkste reservoir. Insecten kunnen de ziekte overbrengen van dieren naar andere dieren en naar mensen. De incubatietijd (periode tussen het moment van infectie en het zichtbaar worden  van ziekteverschijnselen) is één tot tien dagen.

Redactie Levende Have/Bron: CVI

Comments

Wat zijn de ziekte verschijnselen van tularemie bij de mens en bij dieren?

Ingediend door jinke op 07 augustus 2015 - 20:44

<p>We hebben een artikel bij het bericht geplaatst met meer informatie.</p>

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier