Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kromsnavels papegaai achtige

Kromsnavels wat zijn het voor vogels ?

Tot de kromsnavels worden alle vogels gerekend die behoren tot de orde van de Psittaciformes.

Vaak worden de termen papegaai of parkiet gebruikt voor de kromsnavels en ook worden deze termen wel door elkaar gebruikt , toch zit er een verschil tussen papegaaien en parkieten en is het woord kromsnavel dus een verzamelnaam voor papegaaien en parkieten.

wat opvalt bij de kromsnavels van de orde Psittaciformes (dus alle papegaai achtige) is dat ze zoals de naam het al aangeeft een kromme snavel hebben met enorm veel bijt en trek kracht, verder zijn het vaak vogels die mooie bonte kleuren hebben maar toch niet alle soorten en de meeste leven in tropische en sub tropische gebieden maar ook hier geldt dat dit niet bij alle soorten zo is , hier komen we later op terug. 
Het zijn verder ook allemaal relatief intelligente vogels en leren snel nieuwe vaardigheden in groeps verband (zo’n groep noemen we een kolonie ).

Het verschil tussen papegaaien en parkieten.

Om maar gelijk terug te komen op het verschil tussen wat nou eigenlijk een papegaai is en wat nou een parkiet zou moeten zijn , is het volgende waar de meeste geleerden en wetenschappers het over eens kunnen worden dat :

- papegaaien; hebben een relatief korte staart ten aanzien van hun lichaamslengte , ze leven vaak in beboste dicht begroeide gebieden en hebben meer lef dan de meeste parkieten soorten , aanval zien ze als de beste verdediging omdat gevaar veel sneller door alle dichte begroeiing bij hun kan komen, dit zorgt er in gevangenschap ook voor papegaaien sneller vaardigheden leren dan parkieten omdat er minder vlucht gedrag is (individuen daar gelaten natuurlijk ), ook leren ze sneller een par woordjes praten maar helaas zorgt het er ook maar al te vaak voor dat mensen weer afstand doen van hun papegaai omdat de het karakter van de vogel hebben onderschat .(Laat je daarom altijd goed informeren door mensen die zelf al ervaring hebben met papegaaien mocht je overwegen er een of het liefst meerdere aan te schaffen !

-Parkieten leven voornamelijk in de meer open gebieden (grasvlaktes en kreupelhout gebieden), ze hebben een relatief lange staart ten aanzien van hun verdere lichaam. Doordat parkieten in de meer open gebieden leven is er meer mogelijkheid om te vluchten bij mogelijk gevaar , hierdoor vertonen de meeste parkieten veel meer vlucht gedrag dan papegaaien en hebben ze dus minder lef waar door ze vaak minder snel met nieuwe situaties en vaardigheden leren om te gaan , toch zijn het wel relatief slimme vogels en zijn ze met enige doorzettingsvermogen en consequentie goed in staat om nieuwe dingen te leren en tam te worden sommige leren zelfs om een woordje te praten of na te fluiten.

Oorsprong en verspreiding gebieden.

Van oorsprong komen kromsnavels in de volgende continenten voor :

-Noord Amerika .(Mexico maar niet in de U.S.A en Canada !)

- Zuid Amerika.

- Afrika.

-Azië.

-Oceanië.( Australië , Nieuw-Zeeland en sommige eilanden )

Helaas is door de mens een groot aantal soorten ook elders terecht gekomen waardoor er nu ook in de U.S.A en sommen Europese landen kleine wilde en verwilderde populaties van bepaalde kromsnavel soorten voorkomen .(note : wilde vogels , vogels die geboren en leven in de natuur onafhankelijk van de mens. Verwilderde vogels , vogels die geboren zijn in gevangenschap maar zijn ontsnapt of expres zijn uitgezet in het wild , sommige zoeken nog steeds de nabijheid van mensen op om te overleven en planten zich niet voort andere weten zelf voedsel te vinden en zich bij zachte winters voort te planten en dus in aantal op natuurlijke manier te vermeerderen als dit gebeurd kan op den duur besloten worden een soort als inheems te beschouwen en dus als natuurlijk te beschouwen om zo een teveel aan schade claims te voorkomen. ( een bekend voorbeeld in Nederland is de halsband parkiet , van oorsprong afkomstig uit sir Lanka in Nederland kwamen geen papegaaien en parkieten voor maar sinds een paar jaar wordt de halsband parkiet beschouwd als inheemse soort in Nederland.

Voeding.

Over het algemeen eten alle kromsnavels het volgende :

-Zaden.

-Pitten.

-Noten.

-Vruchten.

-binnenste gedeelte van de boombast van takken.(er zit een soort suiker in)

-Mineralen.

-Af en toe dierlijke eiwitten in de vorm van insecten en hun larven.(vooral tijdens het broedseizoen zo komen ze meer in broedstemming in gevangenschap wordt daarom vaak eivoer gegeven omdat dit makkelijk te voeren is hierdoor zijn veel kromsnavels die in gevangenschap geboren zijn het niet meer gewend en eigenlijk niet bekend met het eten van insecten en hun larven.

daarbij eten sommige soorten het volgende nog :

-klei (voor de nodige mineralen en om bepaalde gifstoffen uit vruchten te neutraliseren.

-Nectar. (Bekend voorbeeld zijn lorri’s ) 

- jonge bloemknoppen (bekend voorbeeld zijn in Nederland de Halsband parkieten die op fruitboomgaarden de jonge bloemknoppen opeten met schade voor de fruit teler als gevolg).

Aandachtspunten:

slechte voeding die nooit gegeven mag worden aan kromsnavels omdat ze er dood aan gaan of zeer ernstig ziek kunnen worden.

gaan ze dood aan :

Chocolade alle varianten!

koffie alle varianten !

avocado.

alcohol.

tabak.

gezwavelde vruchten zoals abrikozen ,pruimen en rozijnen.

Giftige planten.(kijk goed per soort waar die tegen kan taxus is onder andere voor alle soorten zeer giftig evenals de kamerplant Dracena !)

worden ze ernstig ziek van :

-Te gekruid voedsel wat de mens eet.

- Te vet voedsel (zowel een teveel aan zonnebloempitten en eivoer etc die ze in beperkte mate best mogen hebben als menselijk voedsel , overgewicht en lever problemen liggen op de loer !)

- pitten van steenvruchten zoals kersen , perziken ,nectarines , pruimenen, abrikozen en mango.

Natuurlijk gedrag .

Alle soorten kromsnavels houden ervan om in groeps verband (een kolonie noemen we dat bij vogels ), te leven het verschilt echter sterk per soort , hoe een kolonie in elkaar steekt en hoe de onderlinge verhoudingen zijn , zo zijn forpussen erg monogaam en leven ze vooral met meerdere koppels bij elkaar waarbij het dus als je beter kijkt allemaal losse koppels zijn die dicht bij elkaar leven en elkaar waarschuwen  , swiftparkieten zijn weer een stuk minder monogaam en 1 man kan met meerdere poppen(vrouwen tegelijk overgaan tot het voortbrengen van nageslacht ) en zo zijn er nog meer voorbeelden van soorten kromsnavels.

verder zijn alle kromsnavels relatief slimme vogels zoals eerder aangegeven , sommige soorten hebben zelfs het IQ van een 8 jarig kind! (Het zijn dus geen domme vogels), kromsnavels houden er daarom ook enorm van hun levenlang hun hersenen aan het werk te zetten , dit houdt in de natuur in dat de graag nadenken hoe ze aan voedsel komen , wat de het kunnen vinden en hoe het te bemachtigen, spelen doen kromsnavels ook erg graag al is het eigenlijk trainen voor belangrijke situaties.

kromsnavels zijn erg actieve vogels ze klimmen ,klauteren , foerageren ,vliegen en spelen graag veel , gepaard met vaak een hoop geluid , het verschilt sterk per soort of dit meer krijsen is of een melodieus geluid .

note : foerageren - het zoeken naar voedsel en drinkwater.

karakter en intelligentie van kromsnavels.

In het vorige stukje kon u al lezen dat kromsnavels zeer intelligente vogels zijn en dat sommige soorten het IQ hebben van een 8 jarig kind , mede hierdoor zijn het vogels die vaak erg nieuwsgierig zijn en veel willen leren wat in de natuur erg handig is om de soorten in stand te houden , het aanpassingsvermogen vermogen is groter van intelligente dieren dan van minder intelligente dieren , toch betekend dit helaas niet dat de verschillende soorten kromsnavels niet bedreigd zouden zijn in tegendeel zelfs , velen zijn door het verliezen van habitat en de vangst voor illegale huisdier markt bedreigd of zelfs zeer ernstig bereid ! Zo is de Spix ara ooit uitgestorven geweest in het wild tot een paar jaar geleden er een project onder dierentuinen ervoor zorgde dat de soort opnieuw werd uitgezet in de natuurlijk leefomgeving.

note : habitat , leefomgeving waar een soort leeft en thuis hoort van nature .

kromsnavels in gevangenschap.

kromsnavels worden in veel landen gehouden zoals in dierentuinen , parken maar ook bij mensen thuis in huis of in een voliere in de tuin.

Helaas laten te weinig mensen zich vooraf goed informeren over de verzorging van een kromsnavel en het natuurlijke gedrag dat ook thuis in huis of de voliere in de tuin gerespecteerd moet worden , daar komt nog bij dat alle kromsnavels een behoorlijk leeftijd kunnen bereiken in gevangenschap bij goede verzorging vaak nog ouder dan in de natuur maar daar meer over in het volgende stukje .

Aandachtspunten voor het houden van kromsnavels in zijn algemeenheid is dat :

- Er voor bijna iedere kromsnavel soort apart hier bestaat (apart zaadmensels en appartement brokjes ofwel pellets genaamd ).

-Een kromsnavel mag nooit te lang alleen zijn schaf er dus altijd meerdere aan !

-Het verblijf ( kooi of volière )waarin de kromsnavel(s) leeft/leven moet minimaal zo breed zijn dat de vogel zijn beide vleugels geheel kan spreiden en dan nog steeds niet de kooi raakt ! Een verblijf dat net groot genoeg is om beide vleugels te spreiden dient alleen gebruikt te worden als slaap plaats voor de kromsnavels , de kromsnavels moeten daarnaast dus tijd en ruimte krijgen om te kunnen vliegen , klimmen en klauteren.

-Het verblijf heeft horizontale  of vierkante tralies nodig zodat de kromsnavel m(s) kan/ kunnen klimmen in de kooi.

-Het verblijf moet altijd voorzien zijn van iedere dag vers water en schoon voer.

-Er mogen geen gevaarlijke scherpe of andere gevaarlijke voorwerpen in of vlak bij het verblijf staan , liggen of hangen .

-Er mogen geen giftige planten of voedsel in of bij het verblijf staan van de kromsnavels.

- De kromsnavels moeten ten alle tijden een droog en tocht vrij plekje kunnen opzoeken en sommige soorten hebben een minimum temperatuur nodig van boven heg vries punt !

- kromsnavels kunnen niet tegen de dampen en geuren van eten , zeg ze daarom buiten het bereik van de keuken neer.

-zet kromsnavels niet te dicht bij de verwarming/radiator dit wordt vooral tijdens de wintermaanden als de verwarming flink hoog staat veelste warm , zet ze ook niet in direct zonlicht okm dit zorgt ervoor dat de het veelste warm krijgen achter het glas/raam.

 

- de kromsnavel(s) moeten zich kunnen terugtrekken als ze met meerdere in een verblijf zitten .

- U dient elke dag te controleren hoe het met de kromsnavel(s) gaat bij ziekte moet u de dierenarts inschakelen  en bij verveling voor meer afwisselen aan voedsel en speelgoed zorgen.

Maximale leeftijden kromsnavels.

Een gemiddeld grasparkietje kan toch al gauw een jaar of 15 worden ! Iets wat veel mensen niet beseffen als ze er een of meerdere aanschaffen toch lijkt dit nog niks als we kijken naar domme grijze roodstaarten , ara’s ,kaketoes en Amazone papegaaien die gemiddeld 50 tot 80 jaar worden en zelfs uitschieters bij laatste genoemde soorten tot wel 100 jaar ! 

let dus goed op als u een kromsnavel wilt aanschaffen en besef waar u aan begint , probeer ook na te gaan hoe het voor de vogel is als hij h overleeft de meeste soorten kennen namelijk een hechte band met hun verzorger en hoe naar is het als de vogel nadat h overleden bent ineens moet wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe verzorger , verder zadelt u vaak een ander op met uw hobby of opwelling ! Zelf als u al op jonge leeftijd weet dat u een kromsnavel wilt houden overleven laatst genoemde soorten de meeste eigenaren nog , daarnaast zijn er zat soorten die maximaal een jaar of 15 tot maximaal 40 worden , het probleem is namelijk als u te jong begint aan een kromsnavel dat u zelf nog niet sterk genoeg in het leven staat en weet hoe een kromsnavel die op sommige vlakken echt met een kind van 8 is op te voeden wat vele ergernissen en nare situaties met zich meebrengt verder moet in gedurende het gehele leven van de kromsnavels in staat zijn er goed voor te zorgen en ze voldoende aandacht te geven  , dit gaat makkelijker als u bedenkt dat de vogel naar alle waarschijnlijkheid overleden is voor dat u aan uw wel verdiende pensioen begint .

de verzorging van kromsnavels in gevangenschap.

Kortweg gezegd moet  aan het volgende worden voldaan:

- Een verblijf minimaal zo breed dat beide vleugels geheel gespreid kunnen worden zonder de tralies te raken.(bij deze minimale ruimte mag het verblijf alleen als slaap mogelijkheid dienen !

-Hou je papegaai het liefste met een maatje (van zijn eigen soort is het beste maar een ander soort kan ook als maatje dienen kijk wel altijd goed uit of ze elkaar lichaams taal begrijpen want dat verschilt enorm sterk per soort ) mocht u toch maar 1 exemplaar willen wat echt niet altijd nodig is om ze tam te houden dan moet u elke dag voldoende tijd en aandacht aan de vogels schenken in de vorm van samen dingen ondernemen zoals de vogels los laten vliegen in de huiskamer , spelletjes doen met vogel of er in een ruige op uit gaan met vogel buiten .

-zorg altijd voor een schoon en hygiënisch verblijf .

-zorg dat altijd iemand achter de hand hebt als u huisdier aanschaft die voor de vogel kan zorgen als u ziek bent of op vakantie bent.

-zorg voor een kleine EHBO set voor vogel zodat u kleine problemen zo snel mogelijk al zelf geheel gedeeltelijk kan oplossen voor u naar een dierenarts gaat.

- zorg iedere dag voor vers schoon drinkwater.

-zorg iedere dag voor schoon en het juiste soort voer .

-zorg voor voldoende afleiding doormiddel van speeltjes , afwisselende lekkernijen af en toe aanbieden , samen dingen ondernemen met uw vogel.

-kijk met regelmaat of uw vogel goed en strak in de veren zit .

- ontworm uw vogel(s) sowieso een paar dagen nadat u ze thuis heeft en dan nog is 2 weken lager herhalen zo weet u zeker dat ze geen schadelijke wormen bij zich dragen als u er nog is een individu bij wilt plaatsen zult u weer nadat het laatste individu er een par dagen is alle vogels in dat verblijf opnieuw moeten ontwormen en heg 1 weken later moeten herhalen , houd u de vogels in de voliere dan geldt naast bovengenoemde dat u elk voorjaar en elke na haar ook niet ontwormen .

- zorg altijd voor een iodine blokje waar de vogels de snavel aan kunnen slijpen en mineralen van binnenkrijgen .

-controleer met regelmaat de nagels aan de pootjes en de snavel of de niet te lang zijn geworden  , zijn ze dan wel dan kunt u de nagels zelf knippen of dit bij de meeste dierenwinkels wel gratis laten doen.

let op ! Te lange snavels zijn moeilijker te benadelen omdat het knippen van de snavels een stand verandering van de snavel tot gevlag heeft waardoor de vogel moeit kan krijgen met eten .

-Bied 1 x per week een douche of bad aan voor de vogels , zo krijgen ze minder last van hun longen door te droge lucht en kunnen ze hun veren goed verzorgen zelf ! 

Een paar voor en nadelen van het houden van kromsnavels.

Voordelen:

- kromsnavels zijn vaak mooi gekleurde vrolijk uitziende vogels die relatief sterk zijn als het gaat om klimaat en stres hierdoor kunnen vele soorten vaak zowel binnen als buiten in een volière leven in Nederland , let wel op als u de vogel(s) lange tijd binnen hield en u wilt ze permanent buiten in een kooi of volière houden dat u ze voor de langste dag bij een buiten temperatuur die relatief gelijk is overdag met de kamertemperatuur waarin ze stonden naar buiten moet zetten km de te laten wennen en een vetlaag te laten opbouwen .

- Kromsnavels zijn zeer intelligente vogels en kunnen daardoor veel leren en leuke capriolen uithalen sommige leren zelfs een woordje praten of een fluitje nadoen.

-kromsnavels kunnen extreem oud worden ergens is dit een nadeel maar als u een soort uitzoekt niet niet giga oud kan worden en u maakt hem of haar tam dan hebt u vaak een geweldige vriend of vriendin voor een lange tijd .

Nadelen.

-vooral ara’s , kaketoes, grijze roodstaarten en Amazone papegaaien kunnen extreem oud worden , het nadeel is dat ze u mogelijk kunnen overleven en dat de vogel op vaak hoge leeftijd opnieuw bij een ander moet laten wennen en een nieuwe band en ritme moet laten opbouwen iets wat niet alleen lastig is voor mensen maar op voor kromsnavels ! Daarbij moet u absoluut zeker zijn dat u iemand kent die Voorde vogel wilt zorgen als u iets overkomt .

-kromsnavels kunnen bepaalde ziektes op mens en dier overdragen zoals papegaaien ziekte.

 

-sommige mensen kunnen niet tegen de stof die een kromsnavel met zich meebrengt door een vieze kooi maar ook door het feit dat papegaaien oude veren uit trekken en deze verpulveren in hun snavel waardoor er veel stof vrijkomt .

-Niet iedereen kan tegen het luidruchtige geluid van een kromsnavel, informeer zonodig ook de buren als u voor plan bent een kromsnavel aan te schaffen .

-niet iedereen kan geven het pittige karakter van een kromsnavel.

- Met de scherpste klauwen en snavel kunnen kromsnavels bedoeld en onbedoeld pijn en wondjes veroorzaken .

Aanschaf en terugkerende kosten.

Een gemiddelde grasparkiet met als kleur variant wildkleur zult u al gauw kunnen kopen voor +/- €5,- bij een kweker die er vanaf wil tot +/- €20,- voor een aparte kleurslag  bij een dierenwinkel Grotere papegaaien vooral bijzondere weinig gehouden soorten kunnen tot wel tienduizenden euro’s kosten ! 

een kooi voor een paar grasparkieten met voerbakjes en standaard zitstokken heb je al vanaf +/- 50,-  maar een simpele kooi voor een grote papegaai kost als gauw een paar honderd euro .

rwismand of koffertje €20,- tot €60,-

speeltjes kosten per stuk voor formaat grasparkiet ergens tussen de €5,- en €20,- voor de groter papegaaien lig dit ergens tussen de €8,- en €30,- 

 

bodembedekking kost +/- €20,- per grote zak.

1 zak gemengd zaad speciaal voor uw soort ergens rond €20,- tot €30,- 

Pellets kosten per zak van een paar kg ergens rond de €15,- tot €40,- (dit is uitgebalanceerde voeding die alle voedingstoffen bevat waardoor ze er veel minder van hoeven en vaak ook willen eten.

eivoer kost maximaal €5,- per kg ongeveer.

snacks kosten +/- €5,- tot €10,- 

eventueel dierenarts kosten als u met de hotel naar de dierenarts moet .

verzekering kosten !(sterk aan te bevelen als u van uw vogel houdt zo staat u er niet alleen voor financieel als er iets met uw kromsnavel gebeurd .

 

Een paar leuke en grappige weetjes over kromsnavels.

- Wist u dat de president van Engeland tijdens de tweede wereld oorlog Winston Churchill een papegaai had die steeds schold over de nazis en hitler en dit nog steeds deed op de zeer hoge leeftijd van 90 jaar de arme pakegaai had dit geleerd van Winston Churchill en wist niet wat er verkeerd aan was , echter na het overlijden van Winston Churchill ging de papegaai van de een naar de andere dierentuin niemand wilde het dier hebben omdat die zoveel Schelde over de nazis en hitler .

- kromsnavels weten vaak feilloos wie ze wel en niet aardig vinden en zijn extreem goed in staat meerdere relaties tussen soortgenoten en menselijke verzorgers te onthouden .

- kromsnavels snappen heel goed als iets wordt weg gelegd dat het dan ergens anders moet liggen en als ze het interessant vinden gaan ze er daarom graag naar opzoek .

- kromsnavels kunnen net zo tam en mak worden als een trouwe hond .

-kromsnavels zijn enorm leerbare dieren .

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier