Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Zware ademhaling bij geit

bij een van onze dwerggeiten heb ik een zware ademhaling geconstateert. zij heeft al geruime tijd (ong. 1 jaar) een snuivende ademhaling door haar neus. dit was echter elke keer maar tijdelijk en herstelde zichzelf. maar sinds 2 weken snuift ze weer en de laatste 4 dagen ademt ze alleen nog door haar bek. ze eet en gedraagt zich gewoon. ze is een beetje aan een te dikke kant. ze is het laagst in rang en tijdens het brok voeren (veel stress) hijgt ze dus het meest. in rustige toestand ademt ze normaal maar bij enige inspanning gaat de bek weer open. ze wordt niet verstoten. leeftijd is onbekend. ze hoest niet. heeft iemand enig idee wat dit kan zijn?

 met vriendelijke groet

Jolanda

Diersoort
Geiten

Reacties

Hoi Jolanda,
Mijn geit van 13 jaar oud, hoogste in rang, staat ook zo nu en dan te snuiven. Dan weer een 1 of 2 weken wel dan weer een poosje niet.Ze heeft dan de neus verstopt en die peuter ik leeg (sorry) waarna ze weer vrij kan ademen. Ik heb verschillende dierenartsen gevraagd maar niemand weet de oorzaak. Ze is verder heel gezond en vitaal. Ik hou het maar bij het peuteren.
Tis niet zo'n fris verhaal maar wel effectief voor de geit. Verder mankeert ze nooit wat.
Gr. Sonja

even over het neuspeuteren...ik doe dat inderdaad ook met behulp van wat huidvaseline om het soepel te maken,en dat helpt inderdaad. maar wat dan ook de oorzaak is dat de neus elke keer weer dicht gaat, dat is me een raadsel. in ieder geval bedankt voor je reactie.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier