Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wiltshire Horn ooien voeren met schapenbrok of rundveebrok?

Ingediend door C.P. Vis op 20 januari 2019 - 14:04

Onze 2 Wiltshire Horn Ooien voeren wij bij met gewoon schapenbrok. Dat is bedoeld voor Texelaar schaap. Is dit geschikt of kunnen we beter rundvee brok voeren?

Thema
Voeding
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Martin op 21 januari 2019 - 16:31

Op zich is dat wel geschikt, tenminste als ze andere voerdermiddelen krijgen waar koper in zit. Om zeker te zijn kun je het om en om voeren. 

Koper zorgt o.a. voor harde hoeven, een goede conditie van de vacht en een betere vruchtbaarheid.  
Texelaars nemen koper heel efficiënt op, dus hebben maar weinig koper nodig. Omdat de marge van teveel of te weinig voeren maar heel klein is, is besloten geen of weinig koper in het voer toe te voegen, om zo kopervergiftiging te voorkomen. (Omdat in Nederland de Texelaar als standaard wordt aangezien, mag schapenvoer alleen schapenvoer heten als het geschikt is voor Texelaars.)

Maar veel andere rassen hebben wel meer koper nodig, zoals het Rijnlam, Flevolanders en veel (Engelse) import rassen. Bij veel rassen is het niet bekend hoeveel ze precies aan koper nodig hebben. Ook is vaak niet bekend in hoeverre de schapen koper binnen krijgen via weidegang en ruwvoer.
Je kunt de 'koperconditie' enigszins bepalen aan de hand van de conditie van de hoeven. Als de horenwand loslaat van de hoef (Shelley hoof of witte  lijn degeneratie) dan kan dat duiden op een koper tekort.
Als een schaap, meestal een lam (zelfs een licht vorm) van swayback vertoont, bent u te laat. Swayback is een ernstig tekort aan koper en is onomkeerbaar. De ooi heeft tijdens de dracht het lam onvoldoende koper kunnen geven, waardoor zenuwbanen zich onvoldoende hebben kunnen ontwikkelen)
Je kunt wat rundveebrok of geitenbrok bijvoeren. In geitenbrok zit minder koper dan in rundveebrok. Er bestaat ook een voedingssupplement: Mervo Rijnflevo. Daarnaast  zijn er mineraalemmers voor schapen verkrijgbaar met extra koper. Vraag uw fouragehandel  of agrarisch toeleverancier.

Koper wordt opgeslagen in de lever. De lever is dus een buffer tussen teveel en te weinig koper in het bloed. Maar bij stress laat  de lever opeens het koper vrij en kan een plotselinge kopervergiftiging optreden. Dit kan dodelijk zijn. 
Enige tijd wel en enige tijd geen koperbijvoeding geven, zou een oplossing kunnen zijn.
Het kopergehalte in het bloed is wel aantoonbaar, maar geen goede indicatie voor de hoeveelheid koper in het lichaam. Al met al is  'koper' een complex verhaal en hebben veel factoren hier invloed op.
Dat houdt dus in dat u als hobbyhouders aangewezen bent op  'voorzichtig natte vingerwerk'.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier