Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Welke dieren kunnen bij elkaar zijn in de wei / stal ?

Ingediend door admin op 02 mei 2008 - 16:56

Wij willen graag hobbymatig dieren gaan houden en denken hierbij aan: koeien, ezels, varkens, schapen en kippen.

Uiteraard gaan we niet alle dieren in een keer aan schaffen maar om rekening te houden met de bouw van een dierenverblijf en de inrichting van ons perceel zijn we op zoek naar informatie over welke dieren bij elkaar in de wei en of in de stal kunnen staan.

We willen graag tips en aanbevelingen, uiteraard willen we het liefst contact met mensen die op soortgelijke manier hobbymatig dieren houden maar als er boeken en of internetsites zijn die ons in de goede richting kunnen sturen horen we dat ook graag.

Bij voorbaat dank !

Thema
Gezondheid
Diersoort
Algemeen

Reacties

Ingediend door Teunis op 07 mei 2008 - 10:11

koeien en schapen kunnen bij elkaar in de wei, de koe eet wat langer gras en het schaap het kortere. omweiding is dan noodzakelijk om het gras weer te kunnen laten groeien. de wormen van koeien en schapen gedijen niet bij elkaar, dus dat is een voordeel. geiten en schapen is daarom niet verstandig, die wormen zijn wel overdraagbaar. van ezels weet ik dat die nogal territoriaal zijn, en andere grazers "verwijderen" uit de wei. een pony of paard is het overwegen waard, tenzij dit dier uit verveling achter de andere dieren (schapen) aangaat om er mee te spelen; een pony speelt veel ruwer dan bijvoorbeeld een schaap, en verwondingen zijn dan niet uitgesloten. varkens zijn over het algemeen wroeters en dan houd je weinig grasland over. er is wel een graasvarken, een spaans ras, dat zou dan wel kunnen. bij mij lopen de kippen in de wei bij de schapen, en dat gaat goed.

Teunis Nijmeijer

Hof van Berandija ---

Wij hebben een dierenwei met daarin kippen, Vlaamse reuzen, geiten en mini-varkens. Dit gaat prima. Ze verdragen elkaar goed en zorgen voor een boel afleiding voor elkaar. Ook eten ze elkaars restanten voer op en dat zorgt weer voor een schone wei. Wel is er weinig gras overgebleven door de kippen die graven en de varkens die wroeten. Maar met voldoende bijvoering is dat geen probleem.

Ingediend door nico op 10 juli 2008 - 15:54

Wij hebben dexters (mini-koetjes) lopen naast de haflinger paarden. De dexters eten de pollen die de haflingers laten staan en andersom. Voor ons een ideale combinatie.

Meer info over dexters: www.hollanddexter.nl

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier