Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Welk kleinvee in tuin?

Ingediend door Anoniem op 24 mei 2020 - 17:39

Beste mede-dierenliefhebbers, 

Dit jaar hopen we te verhuizen naar ons mooie stukje grond, en ook al had ik mezelf beloofd eerst nog niet te veel plannen te maken voor alles zeker is (vergunningsaanvragen duren zo lang!) om teleurstelling te voorkomen, kan ik het niet laten toch alvast ‘voorzichtig’ te oriënteren (lees: full-on zoektochten op Google en fora afstruinen, oeps) ;)

Het is gewoon te leuk en we moeten uiteindelijk toch een plan hebben... 

We hebben voor Nederlandse begrippen (en ons budget) een mooi stukje kunnen bemachtigen, maar gigantisch is het niet. Naast een mooie moestuin willen we graag wat kleinvee hebben rondscharrelen, en dus begint de zoektocht naar welke dieren we het beste kunnen kiezen en hoe we die het beste kunnen huisvesten. 

Van het totaal aan grond zal er zo’n 1650m² overblijven voor een kleine boomgaard, moestuin en verblijfplaats voor de dieren. Er komt een mooie schuur met schuil- en stallingsmogelijkheid. 

Ik ben opzoek naar ervaringen van andere moestuinders met het houden van dieren op een dergelijk stukje grond. Om elk dier zoveel mogelijk bewegingsruimte te kunnen bieden lijkt het ons mooi om op bepaalde stukken moestuin en boomgaard te integreren met graas- en scharrelgebied voor de dieren (je leest bijvoorbeeld vaak over kippen in de boomgaard die daar alle ruimte hebben en tegelijkertijd als natuurlijke vorm van pest-control kunnen fungeren = win-win)  Zijn er tuinders die daar ervaring mee hebben?

Sowieso willen we kippen, iemand tips over welk ras? Ik las al iets over het kiezen voor een kleiner ras i.v.m het voorkomen van teveel schade aan de planten door het krabben en scharrelen.

Daarnaast lijkt ons het houden van 2 dwerggeitjes fantastisch, maar de meningen zijn daar ontzettend over verdeeld. In Amerika zijn mensen super enthousiast over de “Nigeriaanse Dwerggeit” omdat ze vriendelijk en handelbaar zijn, en een goeie hoeveelheid heerlijke melk geven ondanks hun kleine formaat. Dit leek ons ideaal maar ze lijken moeilijk te vinden in Nederland; na een korte zoektocht kom je vooral veel advertenties tegen van de alom bekende ”kinderboerderij dwerggeitjes”, om ze zo maar te noemen, zonder specificatie wélke soort dwerggeit het is. Iemand die weet of en waar die te vinden zijn? Of een alternatief ras dat net zo makkelijk te houden is met weinig ruimte en toch geschikt is voor hobbymatig geiten melken? We zitten in landelijk gebied maar niet heel ver uit de buurt van buren dus we hebben het liefst een ras dat niet de neiging heeft ontzettend veel herrie te maken.

(Ik weet dat geitjes ware Houdini’s kunnen zijn en ze graag mogen knabbelen aan dingen waar je ze liever niet aan hebt knabbelen en hier zullen dan ook de nodige maatregelen voor getroffen worden ;) Tips en ervaringen hiermee zijn natuurlijk welkom) 
 

Ik ben benieuwd welk klein grut jullie allemaal op jullie mini-homesteads hebben lopen! :) 

Thema
Algemeen
Diersoort
Algemeen

Reacties

Ingediend door Truus op 28 mei 2020 - 16:23

Als kippen veel los lopen zou ik voor een groter ras kiezen,kleintjes zijn vaak roofvogel prooi.Kippen in boomgaard gaat prima,geitjes ook mits de bomen goed beschermd zijn en niet als het fruit valt.Kippen of loopeenden in een moestuin is niet handig,behalve allerlei wormen ed eten ze ook heel graag groenten.

Wat geitjes betreft,kies voor een hier verkrijgbaar ras.Het melken van geiten is redelijk arbeid intensief en moet elke dag op vaste tijdstippen.Ook moet er dan gefokt worden,geen lammetjes geen melk! En die moeten allemaal weer een ander huis en/of naar de slacht.

Fijn dat u zich ruim van tevoren orienteerd en veel plezier straks met uw nieuwe huis met dieren.

Ingediend door Anoniem op 05 juni 2020 - 08:56

Wat het kippenras betreft heb ik nog een aanvulling. Sommige soorten zijn veel beter toegerust om te vluchten dan anderen. De hoenders zijn daar iha beter in dan de plompere rassen die nog geen meter omhoog kunnen ‘vliegen’. Een kip in een schutkleur (patrijskleur) is handiger dan een opvallende kleur. Ook het zicht is belangrijk. Zijdehoenders en kuifkoppen zijn minder geschikt omdat ze minder oog hebben voor onraad. Een haan is een waardevolle aanvulling voor loslopende kippen. Mijn ervaring is dat je ook prima een kriel ras zoals hollandse krielen kan kiezen voor vrije uitloop. Bij gevaar (hond, vos) zitten die meteen bovenop de ren of in de haag. Lage struiken helpen tegen roofvogels (havik). Een stevig net over de ren is wel aan te bevelen voor de momenten als ze opgesloten zitten. 
Een moestuin met jong spul kun je het beste (tijdelijk) omheinen/ overspannen als je kippen los wil laten. 

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier