Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Welk dier geeft het minst risico op lawaai?

Ingediend door vaneldijk op 28 december 2014 - 16:03

Hallo iedereen!

Ik ben sinds kort verhuisd naar een halfopen huis op de hoek van een hele rij rijtjeshuizen. De oppervlakte van mijn huis + tuin is 690 m² en daarachter heb ik een stukje weide bijgekocht van 900 m². Die wei ligt echter niet helemaal in het verlengde van mijn tuin. Een derde van de wei ligt achter mijn tuin, maar de overige 600 m² is eigenlijk de uitloop van mijn twee buren. Nu had ik het plan om op de laatste 200 m² een paar kippen te houden. Ik wou de kippen graag samenhouden met andere dieren, maar sowieso wel dieren waar ik een soort 'band' mee kan hebben. In het verleden heb ik weleens een konijn gehad, maar dat vond ik niet zo bijzonder (wel goed voor gezorgd natuurlijk, zo hoort het). Kippen heb ik altijd leuk gevonden (ze kennen me ook goed na verloop van tijd) en honden blijf ik ook houden. De vraag is dus nu wat ik bij de kippen kan zetten waar ik toch nog iets aan heb. Eenden heb ik al eens gedaan toen ik nog thuis woonde, maar die maken er zo'n modderzootje van, dat ik daar toch minder fan van ben. Ik ben daarom even gaan verder zoeken en kwam uit op geiten. Ik moet er wel rekening mee houden dat de plek waar ik de dieren houd het verlengde is van de tuin van de buren. Dat is dus wel een eind verwijderd van de buren, maar toch ook weer niet meer dan 50 meter. Teveel lawaai kan dus echt niet. Ik lees hier nogal wat over problemen met gemekker van geiten. Natuurlijk helpt het om op vaste tijdstippen te voederen, maar ik vroeg me af of er bepaalde geitensoorten van nature bijvoorbeeld wat rustiger zijn. Of is een gecastreerd bokje een betere optie? Want ritsig worden die miekes toch altijd wel denk ik ;)

Ofwel moet ik afstappen van het geiten-idee en voor een schaap of pony gaan? Geluidsoverlast moet in elk geval wel beperkt blijven, dat is echt het belangrijkste. Anderzijds moet ik wel zeggen dat de weide waarop ik de dieren zal houden aan de ene kant weliswaar grenst aan de tuin van de buren, maar aan de andere kant is er een heel weids zicht op akkers en weilanden. De weide werd trouwens vroeger al gebruikt voor paarden, maar nu komen er natuurlijk wel huizen voor te staan (dat is dus wat anders).

Iemand tips?

Ontzettend bedankt!!
Margot

Thema
Gedrag
Diersoort
Algemeen

Reacties

Ingediend door Martin op 29 december 2014 - 15:27

Aan geiten zou ik sowieso niet beginnen die kunnen namelijk ontzettend "zeuren". Bij schapen is dat minder maar als je pech hebt gaan ze dat ook doen. Van paarden zul je qua geluidsoverlast minder last hebben.

Ingediend door Truus op 29 december 2014 - 15:52

Als je eerst eens met je buren gaat praten?
geiten maken lawaai,schapen meestal minder,zeker een klein ras maar met voertijd laten ze zich wel horen. En als je buren hebt die ze regelmatig wat geven,brood of appel of zo,dan blerren ze bij elk mens dat ze zien.Een pony kan je niet alleen houden en voor 2 is het wel heel klein.En voor elk dier geldt dat je echt wel wat kennis nodig hebt om ze verantwoord te houden en voer (hooi opslag) dierenarts en hoefverzorging,daar moet je ook rekening mee houden. Begin gewoon eens met wat kippen,misschien geen haan en een goed nachthok dan kan je later altijd nog kijken.

Wat denk je van een paar pluche beesten?
Jeetje...elk dier maakt geluid, zelfs een kip.

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier