Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wat kan ik doen aan uitbrekende kippen?

Ingediend door Anoniem op 05 september 2007 - 22:22

Sinds 3 weken hebben wij 3 kippen (amberlink). Wij hebben deze kippen gekocht van een biologische boer. Ze zijn al erg aanhankelijk. We hebben een mooi nachthok gemaakt en een omheining. Totaal afsluitbare nachtbehuizing 3 M2. Overdag staat een 100m2 tuin en komposthoop terbeschikking. Echter ze vliegen steeds over de omheining en verbouwen de naastliggende 5000m2 siertuin. Nu kan ik de kippen kortwieken maar dat is toch wel het laatste redmiddel. Wie heeft een ander idee? De omheining is 10 meter lang en 1 meter hoog

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Anoniem op 06 september 2007 - 20:40

Een omheinig van 1 meter moet voldoende zijn als de kippen zich daar vertrouwd en veilig voelen. Ik ga er hierbij vanuit dat uw omheining van gaas is en niet een houten hek waar je makkelijk op kan zitten want dan is het voor kippen wel erg gemakkelijk om ook de rest van de tuin te gaan onderzoeken. In dat geval moet u boven het hek een dunne draad spannen. De kippen zien die draad niet goed en vliegen er tegen aan en schrikken dan en laten het de volgende keer wel achterwege. Ook bij een omheining van gaas is het toch beter om de kippen eenmalig te kortwieken aan 1 vleugel. U knipt dan de slagpennen halverwege af. Daar voelen ze niets van. Vooral niet te dicht bij de vleugel want dan heeft u kans in het z.g. leven van de slagpennen te knippen hetgeen bloedingen veroorzaakt. Na het volgend ruiseizoen groeien die slagpennen weer opnieuw aan. Uw kippen hebben dan maanden de tijd om aan hun omgeving te wennen. Daarna hebben ze niet zoveel behoefte meer om over het hek te vliegen. U zou ook kunnen proberen om er een haan bij te nemen. Een haan van een zwaar vleesras, geen haan uit de intensieve pluimveehouderij, is dan aan te bevelen want die vliegen nauwelijks en zijn ook niet van die luidruchtige kraaiers. Kippen voelen zich daar veilig bij en als de haan niet over het hek gaat/kan, dan doen de kippen dat ook niet. Hanen zijn altijd heel zorgzaam voor kippen en vormen samen een heel leuk team. Erg leuk om naar te kijken. Neem wel een wat oudere haan. Bij een jonge haan loop je kans dat de huidige topkip van uw trio die haan voorloopig blijft domnineren.

Mijn kippen breken ook uit, al mijn gras is weggepikt. Een draad boven het hek? hoe geraak je dan zelf nog in het kippenren?

Ingediend door jan smit op 07 september 2007 - 20:07

Kijk ook eens op de kennisbank van Levende Have. Via de zoeken (rechtsboven), kortwieken invullen en op zoeken klikken. Daar vind je de informatie over kortwieken en een instructiefilm hoe het kortwieken in zijn werk gaat.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier