Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wat is goed voer voor kippen (die van de leg af zijn) in de winter?

Ingediend door Parel op 20 november 2019 - 17:37

Naar aanleiding van de nieuwe wiki over kippen in de winter heb ik 2 vragen.

1 Ik vind de tip voor hennepzaad interessant. Het is wel vrij prijzig. Op internet zie ik prijzen vanaf 11,50 per kg (groothandel). Is er een richtlijn hoeveel er moet worden toegevoegd aan het voer? Is het ook slim om gewoon wat extra zonnebloem olie door het voer te mengen? 

2 Een andere vraag heb ik over het voer als alle kippen van de leg zijn. Is het beter om de kippen dan geen legmeel te geven? Kan ik dan beter opfokmeel /kuikenmeel geven? 

Ik geef mijn legkippen ook nooit legmeel als ik kuikens heb. Er staat dan sowieso schelpengrit voor ze en ik geef ook vaak gesnipperde eierschalen terug. 

Diersoort
Pluimvee
Gerelateerde dierenwiki

Reacties

Ingediend door Truus op 22 november 2019 - 10:40

Hennepzaad is zeker goed voor kippen,ze hebben maar een klein beetje nodig,denk aan een een halve theelepel per kip.Neem altijd het hele zaad.de voedingswaarde gaat heel snel achteruit als het gebroken of gemalen is.Liever zonnebloempitten dan olie.

Geen legmeel en zeker ook geen kuiken en opfokmeel,het eiwit gehalte daarin is veel te hoog.Neem bv Garvo Alfamix er zijn ook andere,het is wel zoeken wat het merendeel van het kippen voer is legkorrel/meel.

Zelf heb ik nooit legmeel gegeven en altijd meer dan voldoende eiren.Kippen liepen wel overdag los op groot terrein en kregen winterrust (geen verlichting).

Ingediend door Parel op 30 november 2019 - 08:38

Bedankt voor je reactie Truus.

Garvo Alfamix bevat ca 27 mg calcium per kilo maar is niet biologisch. Bio heeft mijn voorkeur.  Ik ben daarom op zoek gegaan naar ander kippenvoer met minder dan 30 mg calcium. Wat blijkt.  Biologisch legmeel van Welkoop heeft ca 20 mg, de biologische kippenmix ca 25 mg/kilo. Hennepzaad vond ik bij het vogelvoer.

Met het kippenmeel, wat extra scharrelgranen, hennepzaden en meelwormen denk ik dat ze de winter prima doorkomen. ;)

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier