Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Waarom leggen onze kippen steeds minder eieren?

Ingediend door joy op 26 september 2007 - 09:20

Wij hebben onze wiandotte kippen nu 3 jaar. inmiddels leggen ze steeds minder eieren. kan dat kloppen of is er iets mis met de kippen?

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Kippen leggen in het eerste jaar veel tamelijk kleine eieren. In het tweede jaar leggen ze wat minder maar duidelijk grotere eieren. In de navolgende jaren neemt het aantal eieren verder af. Bij een goede verzorging leggen veel kippen zelfs als ze een jaar of acht zijn nog steeds af en toe een eitje.
Het is ook afhankelijk van het ras en van de fokrichting binnen het ras hoe lang kippen doorgaan met eieren leggen.
Mijn Brahma's b.v. hielden reeds na 2 jaar op met leggen. Maar eieren leggen is niet het enige plezier dat je aan kippen kan beleven.

Ingediend door hessie op 26 september 2007 - 19:03

Het kan ook een kwestie van voeding zijn. Kijkt u eens bij de wiki over Legvoer.

Hoi,
Wat nu ook aan de hand is dat het winter wordt. De dagen worden korter. De dieren leggen dan niet veel meer, ze komen in de winter stop. Dieren die na 3 jaar gaan bij mij ook weg omdat ze te weinig eieren leggen. Je moet dan eigenlij om de 3 jaar nieuwe dieren nemen.

Maar de winterstop dat is de reden dat ze nu niet meer leggen, ze komen nu trouwens ook nog in de rui en dan hebben ze alle energie hard nodig.

Groetjes Pieter

Ingediend door vaneldijk op 04 september 2014 - 19:38

ik heb brahma's en die hebben de eerste jaar goed gelegd. Op dit moment leggen ze helemaal niks maar heb wel veel veren in het hok.Dat komt denk ik door de rui zodat ze de wintervacht krijgen.Ik hoop dat ze volgend jaar weer gaan leggen.Ze zijn nu 1,5 jaar oud.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier