Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vier volwassen geiten verloren in14 dagen

Hallo dierenvrienden,

We houden ruim een jaar een groepje geiten, die gejongd hebben, alles prima gegaan.

Sinds 14 dagen gaan ze dood, heel snel het begint met diarhee(ocre geel groene kleur, wel wat bloeddeeltjes maar geen rode diarhee) en 3 uur later gaan ze liggen, schreeuwen en de poten maken fietsbewegingen.Ondanks meerdere bezoeken van de dierenarts.

Het gaat hier om volwassen dieren, Het voer is niet veranderd, inmiddels ingeint tegen enterotoxaemie maar is wellicht nog te kort om effectief te zijn. er lopen ook vrolijk kleintjes tussen nu 3 en4 mnd oud die er geen last van schijnen te hebben.Verder zijn er regelmatig anti parasieten behandeling gedaan en de weide is nieuw alsook hun huisvesting, voer op hoogte, hooi naar behoeven.

We hebben autopsie laten plegen op het laatste dier en wachten op het resultaat.

Wat nu te doen tegen de diarhee mocht het opnieuw beginnen, iets wat de lebmaag kalmeert, deze werd wat geirriteerd bevonden.

Wat kan dit zijn?

Alvast bedankt hollandertjes in Frankrijk
 

 

Thema
Gezondheid
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Martin op 22 juli 2020 - 21:26

Lijkt inderdaad op clostridium. Vaccinatie helpt over het algemeen goed. Deze bacterie is altijd aanwezig en kan zo de kop opsteken. Preventief vaccineren helpt, maar dan zit je er aan vast en moet het regelmatig herhaald worden.

Hoi Martin, bedankt voor je snelle reactie, wat denk je hoe we nu preventief de rest zolang kunnen beschermen?

Op dit moment doen we een smecta cocktail met norrit tegen de zuurtegraad van de lebmaag maar kunnen we nog iets met voeding doen of laten, voor zover je weet?

Ingediend door Martin op 22 juli 2020 - 23:30

Zoals ik al aangaf kun je alleen preventief vaccineren. Vraag ernaar bij je dierenarts.

Heb een document gevonden vanuit de Pyreneen, dus voor diegene die in dezelfde ellende zit of komt: koffielepel argile verte en norrit tegen de maagirritatie en suikerwater twee keer per dag, je kunt zelfs de argile verte in een bak erbij hangen zodat ze zelf hun hoeveelheid kunnen doseren, je kunt niet zien wie er aan de buurt is!

 

 

Ingediend door Truus op 23 juli 2020 - 09:54

Argile en norit binden vocht en toxische stoffen.Om de slijmvliezen te beschermen en te verzachten kan kuzu,mastiek of rode iep (ulmus rubra).Iep 1 deel poeder met 8 delen water 15 min zacht koken.Kuzu oplossen in water of een papje koken,mastiek poeder op een lepel koude yoghurt.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier