Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Soay schapen scheren of plukken?

Ingediend door Daerden op 26 september 2008 - 22:00

Hallo, ik heb reeds 2 jaar een soay schaap (ooi).

Normaal moet je een soay schaap niet scheren, het valt er nl. vanzelf af. Nu is er deze zomer veel afgevallen maar op de rug blijft er nog redelijk wat staan, het is samengeklit en voelt hard aan. Ik heb ook eens geprobeerd er aan te plukken maar het komt niet goed los. ik heb schrik om het beestje pijn te doen. Is dit normaal? Moet ik dit laten staan of kan ik het er beter vanafhalen en hoe? plukken of scheren? Is dit ook wel het gepaste moment (eind sept.)? Ik heb ook een ram gekocht van 4 maanden oud, wanneer is dit geslachtsrijp?

Thema
Verzorging
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Teunis op 29 september 2008 - 11:36

Omdat er harde plekken in de vacht zitten, zou ik de vacht wegscheren of -knippen om te kunnen zien of er geen myasis onder zit, of schaafwonden of zo. De normale, wat wollige, wintervacht heeft nog genoeg tijd om te groeien. Wanneer de ram geslachtsrijp is weet ik niet, ook de officiële site geeft daarop geen antwoord (www.soayschapen.nl). Omdat de soay een ras is waar niet aan is geknutselt, kunnen de dieren wat later geslachtsrijp zijn dan de productierassen. Mijn kruising-barbados schapen zijn pas met 6-8 maanden geslachtsrijp, en daar zit melkschaap (een vroegrijp ras) doorheen.

Teunis Nijmeijer

In deze tijd van het jaar zou ik voorzichtig de wol op de rug wegknippen op dezelfde lengte als de nieuwe wol van dit jaar. Voor scheren is het nu te laat in het jaar.
Soms laat een ooi de wol slecht los als ze niet gelammerd heeft. Kwestie van hormonen waarschijnlijk. En soms heeft het geen aanwijsbare oorzaak en ruit ze volgend jaar weer goed.
Een jonge ram van dit jaar kan heel goed in de aankomende bronsttijd (november/december) geslachtsrijp zijn.
Wij laten een dekram altijd eerst keuren om te zien of er geen "fouten" ingeslopen zijn. Die keuring vindt pas plaats als de ram anderhalf jaar oud is, omdat hij dan pas goed uitgegroeid is en op zijn eigenschappen en bouw beoordeeld kan worden.
Riet

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier