Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schapen met lammeren weiden of niet?

Ingediend door stef12 op 17 maart 2022 - 20:05

Mn  meeste ooien hebben gelammerd dit jaar. Nu zitten ze lekker in de stal en groeien goed. Maar zou het verstandig zijn om ze straks in april als het mooi weer is en lekker gras in de wei staat ze buiten te doen ? Of beter op stal houden tot het spenen? En moet je de lammeren behandelen voor coccidiose voor een worm besmetting te voorkomen? Ooien worden altijd ontwormt.

Graag advies of reacties van andere schapen houders.

Thema
Algemeen
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door jinke op 20 maart 2022 - 10:07

Antwoord van Martin: Overdag kunnen de ooien met lammeren nu al prima naar buiten. ’s Avonds kun je ze dan weer op stal zetten en voeren. Ik zou zeker niet wachten tot het spenen. Lammeren moet je op een gegeven moment wel standaard ontwormen met name als ze gaan grazen. De volwassen ooien zou ik niet standaard ontwormen. Alleen ontwormen als het nodig is. Dat kan op 2 manieren. De zekerste methode is de mest te laten controleren bij de veearts. Deze geeft dan ook advies of ze ontwormd moeten worden en zoja met welk middel. Altijd hetzelfde middel veroorzaakt namelijk resistentie. De tweede methode alleen uitvoeren als je veel ervaring met schapen hebt. Je kunt namelijk ook op het oog in de gaten houden of een dier gezond is. Als je je dieren goed kent, regelmatig controleert, hun conditie in de gaten houdt en ook of ze goed eten, drinken en zich normaal gedragen is er waarschijnlijk niets aan de hand. Bij twijfel mest van het betreffende dier opvangen en toch laten onderzoeken.

Antwoord Truus: Lammeren kunnen nu echt al naar buiten. Het mooiste is overdag naar buiten en 's nachts op stal. Alleen pas geboren lammetjes even binnenhouden. Ze liggen nog veel en de grond is dan te koud. Wat betreft ontwormen, contact op nemen met een dierenartsenpraktijk die ook schapen doet. Of preventief behandelen tegen coccidiose nodig is hangt van een aantal dingen af. Ook hier weer overleg met dierenarts.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier