Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ruimte voor 2 grote rijpaarden

Ingediend door gosifix op 25 juni 2020 - 12:53

Sinds kort staat er voor ons huis 2 grote rijpaarden in een wei van 25 * 40 meter, verdeeld in 3 stukken. Gras,  midden paddock en dan weer gras. Volgens mij is dat eigenlijk veel te krap voor die dieren?

 

Thema
Huisvesting
Diersoort
Paarden

Reacties

Ingediend door Truus op 26 juni 2020 - 17:41

Dit hangt af van wat er verder met de paarden gebeurd,worden ze regelmatig gereden,zodat ze veel beweging krijgen? Ze hebben in elk geval meer ruimte dan een paard dat in een stal van 9m2 gehouden wordt en geen contact met een soort genoot heeft.

Wat wel belangrijk is:schoon drinkwater en volop hooi (de stukjes gras zijn niet genoeg om van te leven) en ook schaduw en beschutting tegen regen en wind.

Ingediend door gosifix op 27 juni 2020 - 11:37

Dank je Truus. Slecht een van de 2 wordt bereden een van kleine stukjes gras. De ander is nog te jong. Ze verzorgen ze verder goed qua eten en drinken.
Het grotere probleem voor ons is dat men de mest dagelijks opruimt op nog geen 15 meter van ons huis opslaan in een oude puincontainer om te composteren??? Hetgeen enorm stinkt in deze dagen. 
Volgens mag dit allemaal?

Ingediend door Truus op 27 juni 2020 - 14:51

Mest kan nooit composteren in een container,dus het is gewoon opslag.Zo dicht bij huizen mag vast niet maar dat moet u bij de gemeente informeren en evt een klacht indienen.

Klopt dat gaat inderdaad niet lukken zo. Bij onze gemeente zegt men hierover niets in het APV te hebben staan. Ik heb al een besluit gevonden. Over 50 meter vanaf woonhuizen buiten de bebouwde kom en 100 meter binnen de bebouwde kom. Echter elders vind ik hier weer een maar bij dat dit bij  ‘bedrijfsmatig‘ gebruik is. Erg verwarrend allemaal.

Ingediend door Martin op 27 juni 2020 - 14:56

Activiteitenbesluit milieubeheer

Dit besluit is van toepassing voor de opslag van paardenmest met een volume van 3 t/m 600 kubieke meter.

Het doel van dit besluit is om overlast van geur te voorkomen. U dient zich te houden aan:

  1. In de bebouwde kom moet een afstand van 100 meter aangehouden worden tussen de mestopslag en woningen of kantoren.
  2. Buiten de bebouwde kom is de afstand 50 meter.

Wij adviseren om contact op te nemen met uw gemeente voor meer informatie.

Ingediend door gosifix op 29 juni 2020 - 13:03

Dank je Martin, dit hebben ook al gevonden, maar via een andere link geld dit besluit bij bedrijfsmatig gebruik. Erg verwarrend. En bij de gemeente kom ik ook nog niet verder dan het kastje en de muur

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier