Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ram doodt lam

Ingediend door Micha op 12 maart 2019 - 12:18

Drie dagen geleden een twee weken oud dood lammetje in de wei gevonden. Lam lag op de zijde en had een wond op de flank en lam was verder helemaal schoon, geen likplekken, viezigheid  of andere wonden, helemaal niets verder.Wonde op flank zag eruit als een snel uitgevoerde "knabbelbijt". Toen we het beestje in de kruiwagen tilden kwam er heel veel bloed uitlopen. In de wei lopen nog twee schapen en een bok. Deze bok zag ik vandaag weer behoorlijk ruig tekeer gaan in de wei tegen het andere lammetje. Is het mogelijk dat de bok het lammetje gedood heeft? Met kopstoten bijvoorbeeld en hoe zit het dan met die "knabbelbeet"?

Thema
Gedrag
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Truus op 12 maart 2019 - 19:09

Het is heel goed mogelijk dat de bok dit gedaan heeft. Snel apart zetten.

Ingediend door Truus op 13 maart 2019 - 11:52

aanvulling. door een stoot kan de milt gescheurd zijn wat een hevige inwendige bloeding veroorzaakt.

Ingediend door Micha op 13 maart 2019 - 12:15

Hallo Truus,

 

bedankt voor je snelle antwoord.

Het was ongelooflijk veel bloed wat uit het kleine lammetje kwam, het gutste eruit. Het gebeurde op een plek in de wei wat dood loopt. Truus, hoe is die knabbelplek aan de flank te verklaren? Het zag er niet uit als een hondenbeet maar als een dierenbek die niet echt geopend was en kort aan het knabbelen was. Kan de bok dat gedaan hebben?

 

Ingediend door Truus op 14 maart 2019 - 07:45

Hallo Micha,ook dat kan de bok gedaan hebben,paarden en koeien zie je ook vaak even op een dode soort genoot "bijten". Schapen hebben alleen onder tanden en daar zal hij een beetje mee zijn gaan trekken.

Bij een gescheurde milt loopt al het bloed het lichaam in en komt er dan als een plons uit. Het kan natuurlijk ook een gescheurde slagader zijn,maar bij een hevige stoot kan de milt makkelijk scheuren en er zal nog wel meer kapot geweest zijn.

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier