Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

moet ik mijn kippen preventief laten enten tegen vogelgriep?

Ingediend door flapper op 07 januari 2008 - 16:12

Mijn kippen hebben vanuit de ren een uitloop naar de geitenwei. In geval van vogelgriep wil ik ze laten enten zodat ik ze niet hoef af te schermen. Moet dat preventief gebeuren bij de eerste meldingen in het buitenland zoals nu het geval is of is het tijd genoeg om ze te laten enten als er in de regio vogelgriep wordt gemeld

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Het wel of niet inenten van kippen is een keuze van iedere houder zelf. Als je besloten hebt de kippen te vaccineren om vrije uitloop te garanderen bij ophokplicht, dan is preventief het verstandigst. Wanneer je pas gaat inenten als er al een uitbraak is, ben je niet meer op tijd.
De kippen hebben namelijk 2 maal een prik nodig (dwz in het eerste jaar), waarbij de tweede prik 3 weken na de eerste wordt gegeven. Dan duurt het nog een week voor de kippen officieel beschermd zijn. het duurt dus in totaal 4 weken voor je ze buiten mag laten lopen, wanneer er ophokplicht geldt (na een uitbraak). Dat is dus niet zinvol.
Of de dreiging vanuit Duitsland op dit moment zo groot is dat je van een werkelijke dreiging voor Nederland kunt spreken is moeilijk te zeggen. Je weet nu eenmaal nooit wanneer via een transport of op andere manier de ziekte wordt ingesleept en waar.
Dus het zou verstandig kunnen zijn om nu te laten vaccineren. De kippen zijn dan ook niet uit hun ritme van leggen of broeden door de twee prikken.
Christine Bijl, secretaris NBvH

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier