Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Moet het nachthok van mijn kippen op slot als de kippen op stok gaan?

Ingediend door PerreXalo op 25 oktober 2019 - 16:13

Goedemiddag, 

Ben nieuw hier. Ik woon in Spanje op het platteland en heb sinds kort kippen. Ik heb een oude paardenschuur/haardhouthok voorzien van een goede deur en dat is nu de kippenren geworden. De kippen kunnen buiten op het land scharrelen als ik er bij ben, maar het stikt hier van de rondlopende honden (en vossen) dus het liefst heb ik ze veel binnen. De muur van de paardenschuur is 2 meter hoog. Er zit deels een dak op en over het dakloze deel heb ik een net gespannen. Een duif zo er door kunnen een kip niet. Tot nu toe doe ik elke avond als het bijna donker is het nachthok dicht als de kippen uit zichzelf op stok zitten. Dit  houdt ook in dat de haan de opkomende zon niet meekrijgt en dus niet kraait. Kan ik het nachthok open houden of loop ik dan het risico dat wezels of andere kleine roofdieren (of ratten) problemen gaan veroorzaken?

Met Vriendelijke groet Peter 

Thema
Huisvesting
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Truus op 27 oktober 2019 - 11:35

Peter,het is altijd veiliger kippen in een goed afgesloten nachthok te hebben.Kleine rovers hebben maar een klein gaatje nodig.De haan heeft echt geen opkomende zon nodig om te kraaien,veel hanen kraaien overdag en sommigen ook midden in de nacht. Een raam aanbrengen is ook een oplossing.

 

Ingediend door Parel op 31 oktober 2019 - 10:09

Om het nachthok prettig te maken voor de kippen is een raam en goede ventilatie nodig. Je kunt daarvoor stevig gaas met een maas van ca 1,2 cm gebruiken. 

Als je het voor jezelf makkelijker wil maken kun je een kippenluikje in het hok maken met een automatische deuropener. Bv van Chicken guard. Die kun je instellen op licht en op tijd. Het is daarmee ook makkelijker van huis te gaan of oppas te regelen. Werkt bij mij al 4 jaar perfect. 

Om de kippen ook overdag veilig op te sluiten is het belangrijk ook de stalruimte roofdierproof te maken. Met name voor vossen. Een opgesloten kip heeft geen kans om te vluchten en surplus killing maakt een bezoekje van een vos heel naar. Een tuinnet op een muur van 2 meter is niet safe. Een roofvogelnet waarschijnlijk wel. Gaas is nog beter. 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier