Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Lijst wat varkens WEL/NIET mogen eten

Ingediend door tkelder op 14 juli 2019 - 11:55

Voor hobbyvarkens ben ik op zoek naar een lijst waar duidelijk in staat wat ze wel en niet mogen eten. Na veel onderzoek op internet heb ik er al een aardig beeld van gekregen, maar waar ik niet achter kom is welk loof ze precies wel en niet mogen. Uit de moestuin kunnen wij wat 'overblijft' gebruiken voor de varkens, dit verschilt per seizoen, soms is er loof van snijbiet of is er nog een kropje sla over. Ook is het apart om te lezen dat sommigen bepaalde groente/fruit/overig aanprijzen en de ander weer zegt dat het schadelijk is, misschien dat iemand al een lijstje heeft? 

Loof van de nachtschade, voederbieten, bepaalde groenten, bepaalde planten en vlees/voedsel met chocola/suiker/zout toegevoegd is schadelijk voor ze. Maar is bijvoorbeeld het loof van een snijbiet ook schadelijk?

Misschien dat iemand hier veel verstand heeft van varkens en ons kan helpen, alvast bedankt!

 

Thema
Voeding
Diersoort
Varkens

Reacties

Ingediend door tkelder op 14 juli 2019 - 12:02

Er nog bij toe te voegen:

Er staan vaak 'onduidelijke' omschrijvingen van wat ze wel en niet mogen. Ze mogen dan fruit, groente, wortels of knollen, maar iets verderop of op een ander site staat dan dat ze een bepaalde knol of wortel/zaad niet mogen eten. 

Ingediend door jinke op 16 juli 2019 - 12:12

De schadelijkheid zit 'm vaak in de hoeveelheid. Giftige planten moet je sowieso vermijden. Ik heb onze wiki Voeding van varkens er nog eens op nagelezen en daar staat eigenlijk alles in. Ik zal het artikel ''Fruit is geen voedsel voor dieren'' toevoegen aan de website. De titel houdt overigens niet in dat je helemaal geen fruit mag geven. Ook hier geldt: heel af en toe en erg weinig.

Gerelateerde dierenwiki

Ingediend door tkelder op 23 juli 2019 - 22:31

Bedankt voor jullie reacties! :)

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier