Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Lellen, kammen en poten van kip insmeren bij vorst?

sinds oktober heb ik drie barnevelder kippen.op o.a. deze site zie ik dat ik de lellen en poten met vaseline moet insmeren als het vriest. vanaf welke temperaturen moet ik dit doen, ik kan mij voorstellen dat de kippen wel iets van vorst aankunnen.

Thema
Verzorging
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Martin op 21 januari 2019 - 16:33

Als ze 's avonds naar binnen kunnen is er geen probleem, mits ze niet op de tocht zitten.

Ingediend door jinke op 29 januari 2019 - 12:06

Nature Today behandelde de vraag waarom de poten van vogels niet bevriezen.
Dat komt onder andere doordat de poten van kippen bedekt zijn met een laag vorstbestendige schubben, gemaakt van keratine. Dat is een taai, vezelig eiwit, vergelijkbaar met wat in onze haren en nagels zit. En belangrijk: het bevriest niet. De schubben moeten wel in een goede conditie zijn. Dat kun je bereiken door ze in te smeren met vaseline.
De poten van kippen bevatten geen spieren, maar alleen pezen. En die gebruiken veel minder energie dan spieren, dus hebben ze minder bloedtoevoer nodig. Het geeft dus niets als de bloedvaten daar vernauwen door de kou. Als er tijdelijk nét genoeg bloed door stroomt voor de noodzakelijke vervanging en groei van de huid en de nagels is er geen probleem. Vogels hebben ook een soort warmtewisselaar in hun poten: Het warme bloed uit het lichaam stroomt langs het koude bloed in de poten.
Nature Today vermeldt nog een extra wonderlijk fenomeen: in de winter ligt de terugkerende ader in de kern van de poot, zodat weinig warmte verloren gaat. In de zomer verplaatst deze ader zich echter naar de huid, zodat het bloed juist gemakkelijk overtollige warmte kwijtraakt. Vogels kunnen niet zweten en koelen af via poten, snavel en mondholte.
Eenden die 's winters op ijs verblijven, hebben het extra moeilijk om hun poten warm te houden.Dat doen ze door afwisselend een van de poten tussen hun veren te stoppen. Of  ze gaan op het ijs liggen en trekken hun beide poten tussen de veren. Trouwens, ook eenden hebben een warmtewisselaar in de poten. En ze hebben een hogere lichaamstemperatuur dan wij mensen. De lichaamstemperatuur van een eend is 40 graden, die van een kip zelfs 41 graden celcius.

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier