Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Landgeit houden

Mijn schoonouders hebben zo'n 5000 vierkante meter wei achter hun huis liggen met een natuurlijke vijver daar midden in. De weide zelf is zo'n 5000 m2., vijver dus niet meegeteld. Mijn schoonmoeder vind landgeiten mooi, dus ben ik daar info voor gaan opzoeken. Ik heb zelf een opleiding gedaan voor zorg gecombineerd met dier. Daarbij al het nodige geleerd zoals bijvoorbeeld de hoeven bekappen en wat voor soort huisvesting het beste is. Echter heb ik toch nog een aantal vraagjes en ik hoop dat ik daar via deze weg antwoord op kan krijgen.
 
Mijn eerste vraag is over de afrastering. Daar hebben ze nu voor palen staan met gaas ertussen. Wel loopt er ook een stroomdraad langs op ongeveer heuphoogte van een mens. Zou er daar nog verandering in moeten komen? 
 
Mijn tweede vraag is wat de beste hoeveelheid landgeiten op zo'n stuk grond is. Ik weet dat een kudde minstens uit twee geiten moet bestaan en liever meer. Maar ik kan nergens echt duidelijk vinden qua weigrootte hoeveel geiten er per m2 het beste kunnen zijn. Ook vroeg ik me af wat de beste samenstelling qua geiten en/of bokken is.
 
Daarnaast nog een vraag qua voer. Er is dus een grote weide die wildgroei heeft met daarin ook een aantal bomen. Nu weet ik bijna zeker dat er bijgevoerd moet gaan worden. Hierbij dacht ik zelf aan hooi en brok. Ik vroeg me alleen even af of brok ook in het voorjaar en zomer gegeven moet worden en in welke hoeveelheden er dan hooi en brok gegeven moeten worden (dit ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid dieren op de wei).
 
Er loopt nu ook regelmatig een Australian Sheperd in de wei, zou deze daarin kunnen blijven lopen als er ook geiten lopen? En heel af en toe zet een boer in de buurt er ook twee vleeskoeien neer. Daarvoor ook de vraag of dat kan.
 
Ik heb een foto bijgevoegd van de afrastering van de wei hoe die deze er nu uit ziet. Ook zie je daarin hoe de wei er bij ligt, het zijn vooral hogere grassen en planten. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met mijn vragen :-)
Thema
Algemeen
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Truus op 12 mei 2020 - 13:44

informeer eens bij www.landgeit.nl  ga eens kijken bij andere landgeitenhouders.

Of de hond er kan blijven lopen hangt er van af.Is de hond vertrouwd en rustig tussen andere dieren en kennen de geiten het verschijnsel hond? Aan een lange lijn laten wennen.Samen met koeien zou ik niet doen.

Ik had al een mailtje gestuurd de secretaris van landgeit.nl maar tot op heden geen antwoord. Daarom de keuze gemaakt om de vragen hier neer te zetten. Ik weet dat bij de thuis van de hond ook een schapenweide achter de tuin zit en daar reageerd hij niet echt op. Daarnaast gaat het wel altijd goed met de koeien die er af en toe staan. Of de geiten het verschijnsel hond kennen dat weet ik niet. We willen eerst alle zaken zeker weten voordat we geiten gaan aanschaffen. De hond weet je natuurlijk nooit zeker, maar daar kan altijd wel wat op gevonden worden, dat is niet het ergste probleem.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier