Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kunnen windeieren een gevolg zijn van stress?

Ingediend door Anoniem op 30 juni 2017 - 08:47

Het huidige koppeltje kippen bestaat uit twee Orpington krielkippen en een Australorp haan. De oudste hen, Cornelia, is dominant, de andere, Liz, is een angsthaas. In de loop van dit jaar trof ik zo nu en dan een windei aan. Nu Cornelia weer eens broeds was, mocht zij op een paar eieren zitten, waarvan er nu 1 is uitgekomen. Gedurende de broedsheid van Cornelia legde Liz steeds vaker een windei en nu zelfs alleen maar windeieren. Ze is levendig genoeg, al zat er twee weken geleden een dipje. Nu Liz 'alleen' is met de haan en het feit dat Cornelia niet rondloopt, (wel zichtbaar in het legnest) kan dit zoveel stress geven dat haar leggedrag zo verstoord is? Ze krijgt legkorrel en wat rijst o.i.d. met gemalen eierschil en volop groen met een handje graan tegen de avond.

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee
Gerelateerde dierenwiki

Reacties

Ingediend door Martin op 30 juni 2017 - 20:58

Pluimvee heeft sowieso behoefte aan grit (kalk) en kiezel (voor het verteren van voedsel). Dit dient onbeperkt aanwezig te zijn. Goede legkorrel bevat verder alles wat ze nodig hebben, zoals mineralen e.d. Graan is snoepgoed en dient met mate gegeven te worden. Krijgen ze dat teveel dan vervetten ze en leggen ze (bijna) niet meer. Als je dat geeft moet het meteen weggegeten worden anders geef je teveel. Groen met mate geven. Is ook extra.

Ingediend door Anoniem op 01 juli 2017 - 09:58

Dank voor dit antwoord. Ik verwen ze dus. Grit en kiezel ligt er.  Op dieet dus!  Kan even duren, maar ik laat weten of het werkt. 

Ingediend door Anoniem op 01 juli 2017 - 10:00

Maar..... er wordt dus wel gelegd, maar zonder eierschaal. Dus waar ligt dat dan aan?

Ingediend door Martin op 01 juli 2017 - 17:10

Het kan ontstaan door verschillende oorzaken. Stress is er één van, maar ook een lichamelijk probleem zoals bijv. het Egg drop syndrome en zoals gezegd, verkeerde voeding.

Ingediend door Anoniem op 03 juli 2017 - 15:28

Hopelijk komt het weer goed.

Ingediend door Anoniem op 04 juli 2017 - 15:01

Windeieren is ook mogelijk door stress. Dat komt voor als de dieren zich opgejaagd voelen of de omgeving onvoldoende rustig is b.v. door honden in de buurt of kleine kinderen. Het kan ook als de kippen met andere dieren worden gehouden zoals fazanten en kalkoenen.

Ingediend door Anoniem op 16 juli 2017 - 16:52

We zijn nu twee weken verder. Kuikentje is uit het ei gekropen en loopt heerlijk met pleegmoeder C. mee. Lizzy, de echte moeder van het kuiken, zit in de laagste rang van de pikorde. Ze ziet er gezond uit. Ze heeft ruim een week niets gelegd en nu legt ze weer windeieren waar de andere kip en Haan (en kuiken) van smullen, lijkt het. Kan dit kwaad? Dieet haalt dus niet uit. Wie kan mij geruststellen?
Ik heb een geschiedenis van overleden kippen: Bij aankomst: mei 2016 hadden er twee van de vier een ziekte onder de leden t.w. ziekte van Marek en Coccidiose, opgehaald door de fokker. Een andere kip werd 5 dagen later ziek en was dezelfde dag al overleden.Twee nieuwe kippen gekregen waarvan er eentje in november overleed  aan hersenvliesontsteking.Van de twee kuikens die uitgebroed zijn in augustus 2016 overleed er eentje in december aan een luchtweginfectie.  Vertel me: Wat doe ik niet goed?
Legkorrel, bladgroente,klein handje Alfamix in de ochtend, klein handje gemengd graag in de avond Grit in de ren. Een ruime buitenren.

Ingediend door jinke op 17 juli 2017 - 10:11

Is het kippenhok tochtvrij? Heb je het hok wel eens heel goed gereinigd en ontsmet? zie wiki op deze website. https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/reinigen-en-ontsmetten-…
Heeft natuurlijk alleen zin als je kippen het hok niet direct opnieuw besmetten met ziektekiemen.
https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/zwakke-eischalen-windei…
Je zou aan de dierenarts kunnen vragen of hij eens een windei wil onderzoeken op de aanwezigheid van virus.

Ingediend door Anoniem op 17 juli 2017 - 20:35

Dank je wel Jinke, Het hok is een goed jaar oud. Solide gebouwd en tochtvrij. Het nachthok heeft zand op de grond dat elke ochtend wordt gezeefd en regelmatig ververst. Wegens bloedluis is het hok meerdere malen met verfföhn gesteriliseerd. Nu helemaal witgekalkt. Vergeleken met andere kippenverblijven hier in de buurt, is het mijne het schoonst. 

Je laatste tip vind ik het meest effectief. Ik ga contact opnemen met de vogelkliniek in het dorp.

Gisteren ben ik bij de kliniek binnengelopen en ik kon mijn verhaal doen. Nog niet eerder was het verzoek geweest om een windei te laten testen. Mijn verhaal werd voorgelegd aan de arts. vanmorgen ben ik gebeld. Het egg-drop-syndroom lijkt erg onwaarschijnlijk gezien dat wat ik vertelde. Meer waarschijnlijk is het IB (infectieuze bronchitis). Afgesproken dat ik aankijk hoe het met de andere hen, C, zal gaan, zij legde steeds prima 50 grams eieren met stevige schil. Over een week is het kuiken groot genoeg en verwacht ik dat C weer gaat leggen.   Advies: mocht ik toch een ander koppel kippen aanschaffen, dan deze laten inenten. Wordt vervolgd.

Gerelateerde dierenwiki

Ingediend door Anoniem op 27 augustus 2017 - 12:38

Inmiddels legt Cornelia weer bijna elke dag een ei. De andere kip blijft windeieren leggen. Ik wacht af of  dit zich herstelt als zij een rui doormaakt.

Ingediend door Anoniem op 29 november 2017 - 22:24

De kip die windeieren legde, Lizzy, kwam heftig in de rui. Daarnaast liep ze een poosje al kopje schuddend achteruit. Ze bleef redelijk fit en dit werd steeds beter. Nu is ze weer aan de leg!!! weliswaar met een dunnere schil dan de andere kippen, maar het ei blijft heel!!! Ze laat ze zelfs vanaf de zitstok in het zand vallen.              De rui-periode lijkt ze wel te zijn gereset. Maar ik ben blij!!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier