Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kunnen dwerggeitjes samen met (mini)varkens?

Ingediend door jinke op 04 juni 2023 - 15:11

Vraag ingediend namens Philo:

Ik heb mijn 3 minivarkens op 250m². Graag had ik hier 3 dwerggeitjes bij gezet. Kan dit?
Het zijn hele kleine varkens. 1 göttinger van 60kg, een göttinger van een 30-35kg en een micro hangbuikzwijntje van 30kg. Ze zijn allemaal volgroeid, twee ervan zijn dus echt mini, amper groter dan een jack russel.
Het is heel interactief ingedeeld. Het is 1m80 hoog omheind met stevige draadpanelen, helemaal rond een beukenhaag, een grote hazelaar in boomvorm en een gewone hazelaar struik, er staan al 2 Feber Rups Tunnels en ik ben van plan om meerdere grote klimtoestellen te bouwen voor de geitjes. Er liggen ook al een 5-tal grote boomstronken van een 60cm lang en 40-50cm diameter.
Het is op pure zandgrond en wordt daardoor in de winter niet modderig. Ik heb een schuur vol met hooibalen. Voor de geitjes kan ik een extra slaaphok voorzien van 7m². Hierin zijn nog verhoogjes mogelijk.
Is dit haalbaar qua oppervlakte?

Reacties

Ingediend door jinke op 08 juni 2023 - 10:13

Antwoord van Truus

250 m2 is een leuk stuk voor je varkentjes en ik kan me voor,stellen dat je er geitjes bij wil,maar dan wordt het wel klein.De geitjes zullen ook je beplanting niet met rust laten. Geiten willen bij regen en guur weer naar binnen (ze zijn niet waterdicht) maar je hebt kans dat de varkens dat belemmeren. Mijn advies is dus houden zoals het is.

Ingediend door jinke op 09 juni 2023 - 13:09

Reactie van Philo op antwoord van Truus:
 

Bedankt voor je antwoord! De planten zijn veilig beschermd, ze kunnen aan de nieuw groeiende blaadjes, maar niet aan de plant zelf. Er zijn meerdere hokken op verschillende plekken, en de varkens liggen altijd bij elkaar, dus er is altijd plaats vrij.
Ik heb zitten denken en heb een stukje van mijn paardenwei apart omheind, zodat ze de helft van het jaar daar kunnen grazen. Dat is 1000m² en heeft een klein schuilhokje, maar geen planten. Het is helaas overstromingsgebied, dus langer dan 6-8 maanden (afhankelijk van het weer) is niet mogelijk.
Zou het bij de varkens voldoende groot zijn om de geitjes 4-6 maanden daar te houden tijdens de winterperiode? Zo staan ze ook tegen het huis, en kan ik ze nauwlettender in het oog houden tijdens het natte en koude weer.

Truus reageert:

Dat maakt het wel iets anders. Het winter stukje blijft klein maar misschien kan je geitjes "lenen", als het dan te klein blijkt kunnen ze terug. Het is echt moeilijk te bekijken. Of ze goed met elkaar overweg kunnen of niet, zal heel veel verschil maken. Ze krijgen in elk geval veel speel en klim mogelijkheden. Succes!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier