Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kuikens grootbrengen in het najaar

Een vaste bezoekster van onze kinderboerderij was helemaal ontdaan toen ze vertelde dat al haar eigen kippen, thuis uit het hok waren geroofd. Een marter was zeer zorgvuldig te werk gegaan en heeft in één week tijd al haar kippen opgepeuzeld.

Nu willen we voor haar als troost een paar kuikens cadeau doen. We hebben een broedmachine en daar maken we elk jaar gebruik van rond de pasen. Het moet dus geen probleem zijn om een aantal eieren uit te broeden. Maar dan.... Het is te koud om de kuikens nu in een buitenhok groot te brengen. Wat is jullie advies? Nu kuikens uitbroeden in de machine en dan onder de lamp in de huiskamer en vervolgens langzaam aan naar het buitenverblijf? Of wachten tot het voorjaar is en dan na 3 weken onder de lamp lekker naar buiten of in het kippenhok?

Alvast bedankt!

Thema
Verzorging
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Najaarskuikens groeien doorgaans minder groot uit dan voorjaarskuikens. Ze zijn ook wat kwetsbaarder.
Als u toch in het najaar kuikens wilt uitbroeden dan moeten ze zeker 14 weken binnen blijven in een ruimte waar het niet kouder is dan 18 graden ook 's nachts.
De 1 ste week moet de temperatuur onder de rode warmtelamp 32 graden celsius zijn, in de 2de en 3de week zo rond de 30 de 4de week rond de 25 en de 5de en volgende weken rond de 20 graden. Na de 8ste week komen ze in de kuikenrui en dat duurt ongeveer tot de 14 week voor ze een goed verenpak hebben.Dan kunnen ze wel zonder warmtelampen.
Het beste kunt u 2 warmtelampen gebruiken voor het geval er 1 uitvalt. Ik houd de lampen net ze lang dag en nacht aan tot de kuikens aangeven er genoeg van te hebben. Dat kan dus ook langer duren dan het schema dat ik hiervoor gaf.
Bij kuikens in het voorjaar moet u het zelfde schema aanhouden. Drie weken is veel te kort dan moeten ze dus een temperatuur hebben dag en nacht tussen de 28 en 25 graden. Als u toch de kuikens in een buitenhok wilt plaatsen dan kan het beste in het binnenverblijf bij dat hok dag en nacht de verwarmingslamp blijven branden. De kuikens kunnen dan zelf bepalen hoe lang ze buiten de lamp willen of zich weer willen opwarmen.
Kuikens die het te koud hebben gaan heel hard en aanhoudens piepen. De lamp moet dan wat lager gehangen worden.
Voorjaars kuikens zijn dus het beste. Bovendien kan de gelukkige in die tijd haar hok wat beter vertimmeren zodat het bestand is tegen kleine roofdiertjs.

Wat een rampenplan om die warmtelampen steeds op verschilende hoogten te hangen. Het beste kun je als je de mogelijkheid hebt een kloek dit werk laten doen. Zij weet wat goed is voor haar kroost.

Kippen komen van oorsprong voor in Z.O. Azie. Ze zijn sindsdien wel voor een groot deel aangepast aan andere klimaten maar dat geldt niet voor opgroeiende kuikens en voor de moederlijke zorg van de kloek.
Kuikens hebben om goed te kunnen opgroeien warmte, voldoende eiwitrijk voedsel en lauw water nodig.
Kloeken met veel kuikens kunnen die warnte niet voldoende leveren als de weersomstandigheden vooral 's nachts niet meewerken. Bovendien houden de meeste kloeken op met ouderlijke zorg te leveren als de kuikens een week of 6 zijn. Heel vaak zijn de weersomstandiheden er niet naar dat ze dan zonder aanvullende warmte goed kunnen opgroeien of zullen overleven. Het is dan een kleine moeite om in het binnenhok een warmtelamp op te hangen tot de kuikens zelf aangeven dat het genoeg is geweest.
Het is overigens een misvatting dat kuikens die deze extra zorg moeten ontberen zullen uitgroeien tot meer geharde en sterkere dieren. Het tegendeel is doorgaans het geval.

Allemaal bedankt voor de heldere uitleg. Wij hebben inmiddels besloten te wachten tot het volgend voorjaar. De toekomstige eigenaar is inderdaad nog wel even druk om haar kippenverblijf "roofdier proof" te maken, zodat ze volgend jaar weer nieuwe kippetjes kan houden.

Ingediend door dorien op 12 september 2010 - 09:25

Bij het lezen van dit stukje rijst bij mij wel de vraag hoe een marter er een week over kan doen om steeds weer kippen te roven. Na de eerste, hooguit de tweede keer neem je dan toch maatregelen!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier