Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kuiken met lam pootje

Ingediend door Mia'tje op 16 juni 2020 - 14:52

Vanochtend een Barnevelder kuiker (groot) van c.a. 4-5 weken oud bij moeder uit de ren gehaald, apart in een doos met eten en drinken binnen. Voelde zich niet goed, ging meteen kopje onder de veren liggen "slapen". Een van de pootjes functioneerde niet meer en is schuin gestrekt naar voren. Alle andere kuikens lijken prima in orde. Gisteravond was er niets aan de hand. Kan dit een ziekte zijn of zou het kuiken zijn poot verzwikt/ verdraaid kunnen hebben in het nachthok? Sinds vanochtend weinig verandering. Wie zou een idee hebben wat het kan zijn. Marek heb ik reeds gegoogled, is een mogelijkheid maar dan moeten meer kuikens het krijgen. 

Thema
Gezondheid
Diersoort
Algemeen
Pluimvee

Reacties

Ingediend door jinke op 18 juni 2020 - 16:07

De oorzaak van spreidpootjes kan heel eenvoudig zijn: de kuikens hebben normaal uitziende pootjes, maar ze zijn op een te ruime en gladde ondergrond uitgekomen. Zet de kuikens zo gauw mogelijk op een ondergrond die houvast biedt en zorg voor water en voer waar ze bij kunnen.

Andere infectieuze oorzaken van verlammingen of kreupelheid op jonge leeftijd zijn infecties zoals met Enterococcen- of Salmonellabacteriën of met het trilziektevirus. Het ziektebeeld ziet er dan wel anders uit: de uitval is te hoog en de kuikens zijn meestal ziek en vertonen zogenaamde ‘hersenverschijnselen’, dat wil zeggen verlammingen en draainekken (sterrenkijkers) in plaats van draaipoten.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier