Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen willen niet op stok en “dunne” eieren

Ingediend door Haassie op 06 april 2019 - 07:56

Ik heb drie bruine legkippen. Ze lopen overdag door ons weiland te scharrelen. Nu willen ze sinds een week niet meer in het nachthok. Ze zitten elke avond op het dak waarna ik ze zelf in het nachthok zet. Ze leggen hun ei wel in een legnesten die aan datzelfde hok zit. Ik heb al een paar keer een ei met een super dunne schil gevonden. Daarvoor prima eieren. Soms wel met ruwe spikkels. Vandaag is 1 kip ook wat slomer. Ze krijgen legkorrels, mais, brood en wat rijst. Groenten eten ze niet. Ik heb gekeken of er bloedluis in het hok zit, maar daar lijkt het niet op. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? En wat is dan een oplossing? Dit zijn mijn eerste kippetjes dus heb nog geen ervaring. 

Thema
Algemeen
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Truus op 06 april 2019 - 14:36

Bloedluis is toch het eerste waar ik aan denk.Als het donker is met een zaklantaarn kijken,overdag zie je ze niet.Contoleer ook de kippen zelf op ander ongedierte.ze kunnen veel bloed kwijt raken aan luizen en daar sloom van worden.

Mais rijst en brood zijn geen kippenvoer.Leg korrel en af en toe een heel klein beetje kippengraan,als ze in de wei lopen zullen ze voldoende groen en insecten en wormen binnen krijgen.Voor de ei schalen geef je ze kippen grit,gewoon in een bakje zodat ze altijd kunnen pikken.

Kijk ook op deze site bij  dierenwiki Pluimvee.

Ingediend door Haassie op 06 april 2019 - 16:23

Bedankt voor je reactie Truus. Wat als ze luizen hebben? Hoe behandel ik dat?

 

Ingediend door Truus op 07 april 2019 - 16:43

Een Welkoop/Boerenbond winkel heeft verschillende middelen en kunnen je goed advies geven.Bloedluis is lastig echt regelmatig controleren(ook de Kippen). Je kan het hok ook met een stoomreiniger schoonmaken.

Succes!

Zondag met een stoomreiniger aan de gang geweest. Alle kieren en naden gehad. Woensdag nog maar een keer en daarna gelijk inspuiten met Elector. Moet goed komen hoop ik. Bedankt voor je tips

 

Ingediend door J.Kroese op 07 april 2019 - 19:35

Het beste resultaat krijg je met "Elector Stop Bloedluis". Paar keer per jaar hok en stokken inspuiten met plantenspuit met Elector.

Ingediend door Parel op 10 april 2019 - 11:16

Ik gebruik geen gif om bloedluizen weg te houden en te bestrijden. Daarvoor gebruik ik al 4 jaar diatomeeënaarde. Werkt heel goed als je de wanden en zitstokken insmeert met een papje en het verder gemengd met zand gebruikt op de bodem in het nachthok en door het strooisel in het legnest. Ik controleer in de lente tot de herfst wel wekelijks op bloedluis. Maak bij de eerste grijze of rode luizen het hok schoon en smeer alles extra dik in. Diatomeenaarde kun je via internet bestellen of in enkele dierenzaken kopen waar ze bio-ron producten verkopen. 

Droge kalk (Welkoop) aanlengen met water tot een dik papje en alle kieren dichtsmeren. Goedkoop en effectief 

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier