Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kan een kip het gedrag van een andere kip kopiëren?

Ingediend door kirstin op 25 juli 2020 - 15:06

We hebben 3 zijdehoentjes. 2 leggen eieren en zijn nu voor het eerst broeds. De derde is iets jonger, ongeveer 25 weken. De jongste zit nu veel alleen en wordt steeds inactiever. Ze loopt weinig, en drinkt en eet ook weinig. Ontlasting lijkt normaal. Kan het zijn dat ze het gedrag van de andere kopieert? Of is er iets anders aan de hand?

En hoe komen we daar dan achter?

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Parel op 26 juli 2020 - 01:12

Als je geen haan hebt of geen kuikens wilt moet je de hennen broedsaf maken door ze van het nest af te halen en alle eieren steeds weg te pakken. Als je niet ingrijpt gaat het lang duren voor ze weer eieren gaan leggen en ze zullen verzwakken door gebrek aan lichaamsbeweging en goed eten. Ook het risico op bloedluis wordt groter. 

Wil je wel kuikens?https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/broedsheid

Zo nodig zijn er diverse methodes voor het broedsaf maken van hardnekkige broedse hennen. https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/ongewenste-broedsheid

Het is heel goed mogelijk dat de jonge hen ‘mee wil doen’. En ja. Kippen kunnen van elkaar leren. Ze communiceren met hun kippentaaltje de hele dag met elkaar. 

Als je luistert naar je kippen hoor je het of ze tevreden zijn, roepen dat ze iets lekkers hebben gevonden, waarschuwen voor een kat die in de buurt en nog veel meer. 
 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier