Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

jonge merel verzorgen?

Ingediend door gbecking op 26 april 2012 - 14:47

Gisteren is een jonge merel bij mij uit het nest gevallen. Ze waren aangevallen door een ekster. Een jong is overleden en de andere hebben we gered. Hij mankeert niets en hopt in het rond, want vliegen kan hij nog niet. Hij tjilpt en fluit zo nu en dan.Ik heb hem in een  bench gedaan met veel luchtgaten.

Ik heb meelwormen gekocht, maar die zijn te groot. Nu heb ik van mijn kippen het legmeel gezeefd en met water geef ik hem hapjes. Eigenlijk giet ik het meer naar binnen.

Wie heeft er een tip over de verdere verzorging en wat ik hem te eten moet geven.

Ik weet, dat deze vraag niets met kippen en dergelijke te maken heeft, maar jullie zijn allen dierenvrienden en  weten misschien wat ik moet ondernemen om hem later naar het bos te brengen. Hier stikt het van de katten.

Alvast hartelijk bedankt .

Groeten van Gerda Becking

Thema
Verzorging
Diersoort
Algemeen

Reacties

Het is heel eenvoudig. Je zet de jonge merel op het balkon of op een platje waar hij niet door katten kan worden gepakt. De ouders weten door zijn geroep hem wel te vinden en gaan gewoon door met hem voedsel te geven.
Dus in een bench zetten werkt niet.
Ze heb ik vele jonge merels gered.

Hoi Gerben,
bedankt voor je berichtje. De merel is al zo groot als een kwartel en zou, denk ik, al bijna het nest verlaten.Hij hopt overal meteen vanaf en heeft geen kans hier met die katten. Overigens zie ik de ouders helemaal niet. De boom staat vlak voor mijn raam en geen vogel te bespeuren.
Ik zou het toch zelf moeten proberen. Ik heb hem nu 36 uur en hij eet het goedje. Ik heb er nu wat fijngestampte garnalen bij gedaan(bleeeh).
Hoop, dat het lukt....en jij weet erg veel van dieren, joh,Hartelijk bedankt van Gerda Becking

Ingediend door Truus op 28 april 2012 - 09:16

Kattenvoer!Gewoon uit blik of geweekte kattenbrok,puppybrok kan ook. Jonge vogels hebben veel eiwitten nodig. het grootste probleem is dat hij moet leren zelf z´n voer te zoeken voor je hem los laat.
Merels zijn geen bosvogels maar tuin en park vogels.

Ingediend door Louisa op 29 april 2012 - 17:55

De jonge merel is makkelijk groot te brengen, net als spreeuwen. Het verschil is dat merels uiteindelijk schuw voor je gaan worden zodra ze zelf gaan eten. Op dat moment kun je hem vrijlaten.

Je moet hem laten zien waar je het eten uit haalt dus leren dat je het eten uit een bakje haalt want dan zal ie snappen dat het bakje eten betekent. Geef hem ook enkele levende meelwormen en het beste is die ook in dat bakje te doen want dat zal het eerste zijn dat hij zal pakken (en moet leren dat ie levend eten moet zoeken) Als basisvoeding kun je hartgekookt ei prakken met wat water en wat universeelvoer (of kattenbrokjes) en om het wat vaster te maken 2 beschuiten er doorheen prakken. Dan kun je goed bolletjes maken en die op je vingertop leggen om zo zn snaveltje in de duwen. Laat het (stevige bakje) bij hem staan met een beetje van de voeding en met enkele meelwormen. Het bakje moet wel een beetje een rand hebben zodat de meelwormen erin blijven. Let maar op binnen no time gaat ie de meelwormen pakken en dan ook het eivoer maar dat komt door de beweging van de meelwormen. Dat activeert zijn kleine geestje. Veel plezier ermee het is erg leuk om merels groot te brengen. Ze zijn inderdaad massaal slachtoffer van vele roofdieren. Groet, Louisa

Ingediend door gerlinde op 30 april 2012 - 21:07

Ik ben benieuwd hoe het met de merel gaat ?

Ingediend door vaneldijk op 13 april 2014 - 15:02

Super bedankt, sanne en ik hebben een spreeuwenei gevonden en dankzij jullie weet ik wat ik iep moet gaan geven! Als je merel schuw wordt, dan kan je hem vrijlaten.

Ingediend door vaneldijk op 14 juni 2014 - 00:06

Belangrijk!! Knip meelwormen doormidden(kop eraf knippen), want die kunnen nog wel eens door de maagwant heen vreten, vogel dood. grote regenwormen ook, zeker als de merel nog heel jong is.

Ingediend door vaneldijk op 20 juni 2014 - 09:19

Hallo,
Ik heb gisteren een merel gevonden op een fietspad en ik heb hem meegenomen naar huis.
Hij lijkt nog vrij jonge want het is op zijn ruggetje nog kaal.
Ik weet niet hoe ik zo'n beestje moet verzorgen en wat moet ik hem te eten geven?
Ik hoop dat iemand mij veder kan helpen.
Alvast bedankt.

Ingediend door vaneldijk op 05 juli 2014 - 14:12

We hebben maaien gekocht in de dierenwinkel en dat eet hij. probeer ook een nestje te maken en hem warm te houden. zet hem niet in de buurt van honden,katten en kraaien
veel succes ermee,
kimm

Ingediend door vaneldijk op 15 april 2015 - 13:24

Hoi wij hebben pas een nieuw huis gekocht we wonen er nog niet in maar we gaan er vaak heen om in de tuin te werken(da's wel nodig) we hadden een hakselaar gekocht om alle hopen met takken te hakselen maar in een van die hopen zat een nest van een merel met vier eieren. Mijn ouders ( ik ben 12) hadden het nest verplaatst maar ik dacht dat de moeder niet terug zou komen maar ik mocht de eieren niet meenemen. Toen we een week later weer terug kwamen bleek dat de moeder niet was teruggekomen. Mijn ouders zeiden dat de eieren nu wel dood zouden zijn maar ik geloofde ze niet ik heb ze mee naar huis genomen en onder een warme lamp gezet nu zit er in een van de eieren een scheur. Ik weet niet of het is omdat er een kuiken in zit of omdat hij gewoon verrot is. Maar stel hij komt uit, wat moet ik hem dan te eten geven?

Ingediend door vaneldijk op 18 april 2015 - 15:07

Wij hebben net een merel gered van de dood. Onze kat had hem te pakken. Hij is echter 1 vleugel kwijt. groeit dit nog terug? Kan ik hem kippe-eten geven?

Ingediend door vaneldijk op 30 april 2015 - 19:43

hey, vandaag kwam mijn papa thuis met twee kleine baby merels. We hebben ze een papje van gemixt graan, water en dode regenwormen gegeven. Ze zijn heel actief en schattig tjilpen de hele tijd door. We hebben ze levende regenwormen gegeven en ik heb gelezen dat dat heel slecht is omdat deze door de maagwand kunnen kruipen. Wij gaan nu afwachten en hopelijk overleven ze het. Ik vraag me af of dat ze moeten overnachten onder een lamp of iets speciaals nodig hebben van eten of een slaapplekje. Hopelijk goede en snelle tips. ;)
Janne M

ik heb een jonge spreeuw ,en ik heb al wat te eten gegeven , alleen , poep hij vanzelf of kan ik dit stimuleren ??

Ingediend door vaneldijk op 03 juni 2015 - 20:59

Wij hebben jaren geleden een enkele merels en zelfs een door een kat mishandelde lijster groot gebracht ... alles is zelf uitgevlogen en zijn zelfs nog jaren in de tuin gekomen. De lijster - herkenbaar aan een uitgescheurd oog - kwam zelfs met haar eigen jong (!) voor het raam heen en weer lopen; toen we de deur open deden liepen ze beide door de gang ... alsof het dood normaal was

Ingediend door vaneldijk op 17 juni 2015 - 22:24

net een merel gevonden wil hem eten geven maar wat voor eten? en wat voor drinken? en waar moet hij slapen?! ik weet het niet en jullie? hij staat nu in de schuur in een doos met papieren ondergrond is dat goed?

Ingediend door vaneldijk op 27 juli 2015 - 20:54

wij hebben op vakantie een jonge merel gevonden hij is nog maar net uit het ei en heeft een kale rug al een heel klein beetje dons maar verder niks wij hebben zijn nest gevonden en daar hem in gezet maar wat eet hij en hoe moet ik het hem voeren
thanks voor als je het antwoord weet en het zegt

Ingediend door vaneldijk op 31 juli 2015 - 15:55

ik heb een merel jong gevonden en de vader en moeder zat vast in een net zwaar gewond ik heb het jong nu in huis en al wat water gegeven maar wat moet ik hem geven

Ingediend door vaneldijk op 14 maart 2016 - 17:26

Hallo Gerda
Een merel verzorgen is niet moelijk.
Hij heeft vooral een warme slaapplek nodig.
Geef hem genoeg eten en drinken.
Speel met hem en leer hem vliegen.
Zet de merel op een hoopje en laat hem dan vliegen.

We hebben een jonge merel gevonden, wat moet dat beest eten.

Hoi mijn vriend kwam dus gisteren thuis met een jong mereltje toen hij hem vond lag die op de grond op zijn zij en hij kan niet blijven staan en hij wilt geen graan eten hoe kan iik hem redden?

Ingediend door jinke op 12 mei 2016 - 11:16

<p>De antwoorden op jullie vragen staan hierboven. Allemaal tips over wat je jonge merels moet geven.</p>

Ingediend door vaneldijk op 05 juni 2016 - 13:41

Het beste is ze naar de vogelopvang brengen.

Meelwormen zijn perfect, maar je moet kopen van de elke meelwormpje vast afknippen, anders eten ze kleine mereltjes van binnen. Niet prettig om te doen, maar het moet! Dezelfde met regenwormen.

Verder: niet één keer per 3 uur 15 wormen geven, maar één keer liefst per half uur 3, dan 4, dan 5 geven. Klein hapje van voorgekauwde appeltje zonder schil kan één van de buurten zijn, maar heel klei beetje. Geen gesuikerde vruchten.

Verder: water met pipetje heel voorzichtig in de snuifje druppelen. Of een beetje appelsap, biologisch.

Ze moeten gevoed worden van zonsopgang toet zonsondergang.
Overdag kunnen ze zitten in de konijnenhok bv met veel hooi, in de schaduw. maar als het koud is moeten ze in de warme kamer zijn.

Maar het beste is ze naar de vogelopvang brengen.

Ingediend door vaneldijk op 12 juni 2016 - 12:09

Gisteren heb ik een kleine merel gevonden. Een kat heeft het nest aangevallen. De meeste konden al vliegen, alleen de kleine merel die ik nu heb niet. Hij was helemaal in shock. Hij wou niet eten. Uiteindelijk heb ik hem kunnen voeden met kleine stukjes brood en water. De hele avond heeft hij geslapen op mij. Bij men hart, hij was toen tot rust gekomen. Ik heb voor hem een nestje gemaakt en in een soort bens gedaan. Vanochtend toen ik de kamer in kwam, was hij al vrolijk en deed vanzelf zijn snavel open voor eten. Hij is vrolijk, en al een stukje opgeknapt van gisteren. We hebben besloten dat als hij zelf kan eten en groot genoeg is dat we hem los laten. Ik heb een boel aan jullie tips gehad, hebben jullie nog tips van wat hij kan eten? Groetjes Marta

Ingediend door vaneldijk op 13 juni 2016 - 10:31

We hebben reeds een week een klein mereltje bij ons. We konden hem niet meer ergens loslaten omdat het constant onweerde. Ik geef hem nog altijd eten, een beetje van alles. Hoe krijg ik hem zover dat hij zelfstandig gaat eten? Hoe leer ik hem vliegen (hij kukelt nog altijd naar beneden), ik kan het moeilijk voordoen hé :).

Ingediend door vaneldijk op 15 juni 2016 - 21:58

Ik heb sinds gister een merel jong in een katten reismandje de hond van de buren heeft zijn staart eraf gegeten per ongeluk om half 6 smorgens zet ik haar buiten en dan direkt is moeder merel er tot s'avonds en voert ze haar door de tralies heen !! Vanmiddag ff los gelaten maar ze kan echt niet vliegen ze klapt overal vanaf of tegenaan dus snel weer in het mandje gedaan nu straks haal ik haar binnen dan slaapt ze in mijn schuur dus beschut !! Maar het is zo mooi dat moeder haar de hele dag voert !!!alleen nu nijn vraag hoelang duurt het onheveer dat haar staartje weer aangegroeid is zodat ze weer evenwicht heeft ???

Ingediend door vaneldijk op 18 juni 2016 - 16:50

Ik heb gisteren jong vogeltje gevonden. Heeft al goed pluimen en in hupt actief rond. Het lijkt een merel of lijster. Kan iemand mij zeggen hoeveel ik mag voeden en hoelang ik moet wachten tussen de voedselbeurten. Bedankt

Ingediend door vaneldijk op 04 juli 2016 - 08:55

Wij hebben nu soms een jong mereltje in de tuin, hij kan al een beetje vliegen, maar nog niet echt en alleen kleine stukjes. Ik weet niet of de moeder er nog ergens is want het lijkt me niet dat die haar jong zou achterlaten en ik heb haar nog niet gezien. Verder heeft het kleine mereltje geen staart, ik weet niet of dat normaal is? Moet ik hem in huis nemen? Hij is al redelijk groot maar ik vind het toch wel eng met alle katten hier omdat hij niet echt kan vliegen.

Ingediend door vaneldijk op 19 juli 2016 - 09:45

Jonge merels verlaten ALTIJD het nest voor ze kunnen vliegen. Een jonge merel die nog niet kan vliegen vinden op de grond is dus volkomen normaal. De ouders zijn ook altijd in de buurt, zelfs al zie je ze niet. Best is afblijven. De ouders blijven hun kroost voederen tot ze zelf in staat zijn om eten te zoeken. Ik heb pas weer een merelnest gehad gewoon op mijn balkon in de stad. Ik help de ouders een handje door wat gehakte boefstuk te zetten. Vooral in het begin hebben de jongen veel proteine nodig. De ouders wisselden dat af met wormen en insecten. Na een tijdje gaf ik ook wat gehakt fruit (inlands, geen exotisch). Kersen worden erg gewaardeerd. En nu ze uitgevlogen zijn, bij wijze van spreken komen de ouders nog steeds extra voeding halen bij mij op het balkon. Ik zet nu een soort eierkoek in stukjes gehakt.

Ingediend door vaneldijk op 29 juli 2016 - 13:34

Vanmorgen heb ik een heel klein baby vogeltje gevonden in de tuin (ik denk dat het een merel is) en ik wil hem heel graag helpen omdat we waarschijnlijk de boom met zijn nest hebben omgehakt. Maar ik ben bang dat ik het fout doe! Ik hoor wel een merel in de tuin zingen en ik heb hem een half uur alleen gelaten in de tuin en via het raam gekeken, maar niemand komt. Ook geef ik hem telkens als hij z'n snavel open doet brood zacht gemaakt met heel veel water. Alleen hij trilt heel erg en hij heeft een grote gele bult in zn nek. Wat kan ik het beste doen; doorgaan met voederen of hem aan z'n lot overlaten?

Ingediend door vaneldijk op 03 september 2016 - 13:41

Hoi
Ik heb een jonge spreeuw thuis die uit zijn nest is gevallen of eruitgegooit. Mijn vraag is wat voed je een spreeuw. Ik geef het beestje muggen die ik dood mep. Mag ze dat eten want ik kreeg te hooren dat je de muggen moet blenden want ze kunnen ze niet heel verteren en hoe vaak moet je ze voeden.

Ingediend door Joey op 07 mei 2017 - 12:49

Hoi ik heb een klein spreeuwtje gevonden hij eet en drinkt goed maar hij trilt heel erg is dat normaal

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour