Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Jonge krielkippen willen niet het nachthok in

We hebben sinds heel kort Hollandse krieltjes, 2 kippen en 1 haan van ongeveer 12 weken oud. Het nachthok ligt bovenin de ren en heeft een open deurtje met een trap. Beneden in de ren is een stok vastgeschroefd op twee blokken hout, daar slapen ze op stok. Maar ik wil  ze liever in het nachthok, ook al omdat ze daar dan straks eitjes kunnen leggen. Ze hebben niet geleed het nachthok in te gaan, ze zijn (wegens omstandigheden bij de vorige eigenaar) opgegroeid in een bench. Hoe leer ik ze dat ze boven moeten slapen?

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Parel op 05 juli 2021 - 09:52

Ik weet niet wat je bedoeld met bovenin de ren. Maar ik wil je wel proberen te helpen. 

Maak een raam met gaas in het nachthok voor meer licht en ventilatie onder een overkapping of op de zuidoost kant. Of een raam met glas en meerdere kleine ventilatieopeningen onder de nok.  De meeste kant en klaar hokken zijn te donker en te slecht geventileerd. Als het hok fijner is dan de blokken hout gaan ze daar wel slapen als je hun gewoonte doorbreekt. 

Zet de kipjes savonds als het schemert of als t donker is op stok in het hok. De meeste kippen leren dan dat het een veilige plek is om te slapen en soms gaan ze al snel en sommige pas na een aantal weken zelf op stok waar jij wilt. Zover ik weet kan alleen ruzie (pikorde) soms roet in het eten gooien. 

Reageer even door een paar foto’s toe te voegen. Met een foto van je hok , de zitstok en de situatie (ren). 

Dank voor je antwoord Parel! Ik ben inmiddels begonnen met ze tijdens schemering in het nachthok te plaatsen. In het nachthok, dat bovenin de ren geplaatst is, zit een raampje. Ik zie helaas niet hoe ik foto’s kan toevoegen :(
 

Ingediend door Parel op 08 juli 2021 - 09:37

Als je foto’s ergens online plaatst kun je de url toevoegen via het foto icoontje boven het tekstveld. 
Je kan daarvoor bv myabum of een andere tool gebruiken om foto’s online te zetten. Je kan ook een video maken en een youtube filmpje toevoegen. 

Maar je kan ook nog een paar dagen wachten om te zien of het kwartje valt. Zorg wel voor superveel frisse lucht, zeker als het warmer wordt. Het hok mag niet vochtig worden, de poep moet uitdrogen. Dan gaat t hok ook niet zo stinken. 

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier