Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Jeuk bij een fjord

Ingediend door j-mieke op 29 september 2007 - 19:12

Wij hebben een fjordenpaard van 10 jaar. Sinds dit jaar heeft hij last van enorme jeuk, niet specifiek in zijn manen en staart maar ook in hals, rug enz.. Hij draagt nu een groot gedeelt van de dag een vleigendeken, wordt regelmatig ingesmeerd met antivliegenspul enz. Dit helpt gedeeltelijk. Verder hebben wij alles waar hij zich aan kon schuren afgeschermd met schrikdraad, zodat de vicieuze cirkel van schuren en wondjes en daardoor weer jeuk doorbroken wordt. Toch krabbelt hij zich nog open met zijn eigen hoeven op zijn hoofd en in zijn hals. Hij blijft ook echt overal jeuk houden. Wij dachten dat het door mugjes, knutten e.d. kwam, maar kan het ook een andere reden hebben? Opmerkelijk vind ik dat het ook dit jaar voor het eerst is dat hij zo gevoelig reageert.

Alvast bedankt voor een reactie,

Jannemieke van Wolferen

 

Thema
Gezondheid
Diersoort
Paarden

Reacties

We hebben geen paarden maar wel al jaren knutten. Dit jaar valt het me op dat ze veel gemener steken dan voorgaande jaren.

Misschien kunt u eens kijken op www.paardnatuurlijk.nl. In het forum worden regelmatig paarden met extreme jeuk besproken en ook meerdere oplossingen aangeboden. Het is natuurlijk wel belangrijk om de oorzaak proberen te achterhalen zodat u gerichter naar een oplossing kunt zoeken. Misschien een allergische reactie op voedingsstoffen, vliegenmiddeltjes, of toch de knutten?
Misschien kan het helpen om het paard op de wei te laten staan, zodat hij afleiding heeft en wat kan grazen. De wind en koudere temperaturen werken wellicht ook wat jeukstillend. Op stal slaat vaak eerder de verveling toe. Veel succes ermee.

Groetjes Jolanda

Ik heb ook een fjord met jeuk. Hij heeft zomerexceem en schuurt als het ernstig is ook overal. De mindere jaren schuurde hij zijn buik staart en manen. Het beste is om hem permanent vanaf maart (s`nachts boven de 12 gr!)onder de deken te zetten. Geen vliegendeken maar een exceem deken. Een vliegendeken is te grof van maas. De allergie is voor de cullicoide mug en die is heel klein! Equitheme verkoopt een goede niet dure deken,ik kocht hem voor 69 euro afgelopen seizoen. Zorg voor 2 dekens die je regelmatig kunt wisselen. Deze mug dringt zich tot op de huid van je paard waar zijn huid het dunst is en dat is dus op de buik,op de staartwortel en in zijn manen.De deken voorkomt dat hij geprikt word verder kun je met voer veel doen. Ik geef vnl hooi,en hij staat24/7 op de wei met schuilstal en gezelschap van andere paarden.Probeer je paard stressvrij te houden want in stressperiodes neemt de jeuk ook toe is mijn ervaring.
Hij krijgt als hij gewerkt heeft eiwitarme muesli.
Ik voeg een klein handje lijnzaadbrok, 2 schepjes zeewier granulaat, biergistpoeder en appelazijn (met knoflook vanaf mrt tot okt) toe. Deze produkten verhogen zijn weerstand ,versnellen de verharing
dadelijk en werken gunstig op zijn innerlijk gestel.Ga zoveel mogelijk lezen over exceem. Ik heb mijn fjord al 6 jaar en het gaat erg goed met hem.Ik ga dit jaar wel sioskin proberen dat is een nieuw produkt waar ik dan weer positieve dingen van gehoord heb.
De deken consequent gebruiken is denk ik eigenlijk het meest afdoende!Succes! Tonny

Bedankt voor je reactie. Wij plaatsten onze vraag al enkele maanden geleden en wat grappig is dat we inmiddels eigenlijk alle maatregelen hebben genomen zoals jij die beschrijft. Zelfs in de winter 24 uur per dag de deken. We hebben inderdaad twee dekens, voeren meusli, knoflook, hebben een schuilstal loopt met een maatje enz. het gaat nu goed met hem. We hebben even geprobeerd de deken af te laten tijdens de vorst, maar na 3 weken kwamen alle klachten weer terug. met deken gaat het nu weer goed.
Groet en veel plezier met jullie Fjord,
Jannemieke

Ingediend door biancakvb op 12 oktober 2007 - 14:10

WEET U DAT U OOK GEWOON EEN SIMPEL EN NIET DUUR FLESJE KUNT HALEN BIJ HET KRUIDVAT. GENAAMD "KLITWORTEL" DIT KUNT U GEBRUIKEN HIERVOOR DIT HELPT ECHT !!! LET WEL OP: DIT IS OOK GELIJK EEN ONTSMETTINGS MIDDEL DUS VOORZICHTIG EROP DOEN KAN EEN BEETJE BIJTEN NAMELIJK NA 3 DAGEN IS DE JEUK AL WEG. GOED MET UW HANDEN EVEN DOORSMEREN DOE HANDSCHOENEN AAN.. DAN DOET U ER EEN VLIEGENDEKEN OP TEGEN DE VLIEGEN (OF EXCEEMDEKEN), MAAR EEN VLIEGENDEKEN IS AL GOED, WANT DE LUCHT HOUDT DE VLIEGEN WEG !!! SUCCES VERZEKERD !!!

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier