Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ik zoek een sterk kippenras

Ingediend door Wild Kip op 08 januari 2019 - 20:03

ik zoek een kippen ras dat zoveel mogelijk zelfstandig is met de nadruk op het zelf uitbroeden en beschermen van de kuikens of te wel een zekere ''wilde kip'' als u rassen weet hoor ik t graag hier onder

Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Parel op 14 januari 2019 - 12:34

Daar is geen direct antwoord op te geven. Over het algemeen zijn de oudere hoenderrassen die traditioneel veel voorkomen sterker en meer geschikt voor het echte buitenleven dan de rassen die veel worden gefokt voor tentoonstellingen. De leghybrides en enkele legrassen zoals Barnevelders zijn niet geschikt omdat deze niet of zelden broeds worden. 

Je kunt ook overwegen om te gaan voor kippen die niet raszuiver zijn.

Wil je graag hele kleine kippen dan zijn bv. Hollandse krielen een sterk ras. Ze kunnen zich goed verstoppen en vliegen bv de boom in bij onraad op de grond. 

Ga vooral kijken waar je kippen koopt en vraag de eigenaar naar gedrag, broedsheid, en ziektes. 

Met enkele vrienden zijn we bezig met het verder ontwikkelen van de Hagheweyders. Dat is een dubbeldoelras met een behoorlijke mate van zelfredzaamheid. Ik fok ze in het kleurslag Patrijs. De kuikens worden uitgebroed onder de kloek. Wij wonen in het zuiden van de provincie Drenthe.

Ingediend door Martin op 21 januari 2019 - 16:37

Zijdehoenders staan bekend als kippen die zeer goed broeds worden. Sommige kippenhouders hebben speciaal om te broeden een aantal zijdehoender hennen, maar fokken met een ander ras.

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier