Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ik wil schapen het hele jaar rond alleen gras laten eten, welke schapen zijn daar het meest voor geschikt?

Ingediend door jeroenvz op 06 april 2021 - 21:39

Ik wil schapen gaan houden voor eigen comsumptie. Zelf eet ik alleen vlees van 100 % grasgevoerde schapen en runderen. Ik weet dus dat het mogelijk is. Welke schapen zijn daar het meeste voor geschikt? En waar moet ik verder op letten?

Thema
Voeding
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Truus op 07 april 2021 - 13:58

Het meeste grasland in Nederland bestaat uit engels raaigras geschikt voor hoogproductieve koeien.Voor sobere schapen rassen niet geschikt.Ook zullen er altijd omstandigheden zijn waarin je bij moet voeren,zelfs al zou je genoeg oppervlakte gras hebben.

Schapen hebben eigenlijk elke dag controle nodig er kan altijd iets gebeuren en in de lammerentijd is 2 keer niet overbodig.Ook moeten ze verzorgd,scheren,hoef verzorging,controle en evt behandeling op ongedierte.

Water,een droge ligplek en schaduw,beschutting,zeker voor lammeren.

Schapen als hobby houden is leuk maar als je ze alleen voor het vlees wil is het stukken voordeliger goed vlees te kopen.Of koop een lam bij een boer en laat het daar tot aan de slacht.Een lam dat in het voorjaar geboren wordt eet alleen gras en is al lang geslacht voor dat er bij gevoerd moet worden...dus gras gevoerd!

Het kan zijn dat goed vlees kopen voordeliger is maar ik voorzie een tijd dat er niet meer aan goed voedsel te komen is en daarom wil ik zelfvoorzienend worden kwa voedsel en van mijn ervenis een stuk grond kopen.
Wat voor gras zou wel geschikt om schapen te voeden?

Ingediend door Truus op 08 april 2021 - 09:18

Ik ga er vanuit dat je voor een sober,sterk ras kiest zoals het Drentse heideschaap.Dan zou ik paarden graszaad met kruiden kiezen,maar veel hangt af van de grond en de ligging.Water is een probleem,slootwater kan niet. In de winter met vorst en sneeuw moeten ze 2 keer per dag water krijgen.

Er zijn cursussen over schapen houden en informeer ook eens bij www.boereninhetbos.nl

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier