Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoeveel vierkante meter heeft een Hollandse kriel nodig

Thema
Huisvesting
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door jinke op 21 april 2011 - 10:47

Zie de wiki http://www.levendehave.nl/kennisbank/pluimvee/kippenhok Daar staat onder meer: Dient het hok alleen als nachthok, dan is een vierkante meter per drie kippen van gemiddeld formaat voldoende. Verblijven de kippen langdurig in het hok en de ren, dan is een afmeting van 1,5 meter per kip minimaal.
Hou voor een kriel minimaal 1 vierkante meter per vier kippen (alleen nachthok) aan en 1 vierkante meter per kip voor kippen die permanent binnen zitten. Dit is wel minimaal hoor! Hoe meer ruimte hoe beter. Niet alleen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, maar ook van diergezondheid.

Ingediend door Parel op 10 november 2017 - 11:48

Ik heb zelf ervaren dat 1,5 m uitloop per hollands krielkipje niet optimaal is. Dat was de buitenruimte die ze hadden. Daarnaast is er een hok met een stukje overdekte ren (0,4 m2/kip). De kipjes waren altijd erg blij als ze even in de tuin mochten scharrelen. Als ze terug moesten in de ren moest ik ze vaak zoeken en de ren in loodsen. De grond raakte ook zuur en vervuild en moest ik een paar keer per jaar omwerken met wat compost. 

Tijdens de langdurige afschermplicht heb ik de ren groter gemaakt. Nu hebben ze 2,5 m per kipje met meer variatie aan schuilplekjes. Als ik nu de kippen in de tuin laat scharrelen (goed voor het verse groen en insecten) dan keren ze na een uurtje of 2 uurtjes, uit zichzelf terug naar de ren. Voor mij is dat een teken dat de kippen zich prettig voelen in hun eigen verblijf. Het enige dat nog ontbreekt met deze scharrelruimte is een (deels) groene grasmat. 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier