Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoe om te gaan met schapen indien ze CL hebben

Hallo, 

Ik heb op de website een artikel gelezen over CL bij schapen. Wij hebben 5 schapen op onze weide staan en ik ben bang dat meerdere schapen ziek zijn. Twee zijn er mager, één had een abces op de schouder waar ik heb gedraineerd. Een ander een abces naast een tepel, welke goed is behandeld en dit mooi genezen is. En een andere hoest hevig. Het zijn schapen die als hobby worden gehouden. Deze week begin ik me toch zorgen te maken en ik laat de veearts komen om naar de schapen te kijken. 

In het artikel over CL staat dat dit een besmettelijke, vaak voorkomende infectieziekte is bij schapen en geiten. Als besluiten die er te nemen zijn staat: afvoer. Ik ga er vanuit dat dit voor een boer de juiste beslissing is omdat zijn productie van de hele kudde in gevaar komt. Maar hoe zit dit met recreatief schapen houden? Kunnen schapen goed leven met CL? Hoe word hier normaal gesproken mee omgegaan? Wij wonen in het buitenland, waardoor ik ook hier mijn vraag stel zodat ik hopelijk beter inzicht krijg hoe men met bovenstaande zou omgaan.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Thema
Gezondheid
Diersoort
Schapen

Reacties

Ingediend door Martin op 26 maart 2021 - 21:38

Het advies is toch om de dieren die aangetoond CL hebben af te voeren. De inhoud van de abcessen is zeer besmettelijk en dat kan je dus de dieren kosten die nog geen CL hebben.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier