Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoe kan je het gekraai van hanen beperken?

Onze haan begint om 3 uur in de ochtend te kukkelen tot ong. 4 uur in de middag. Buren gaan klagen en inmiddels sluiten we hem op in t nachthok maar toch het gaat door merg en been. nachthok is volkomen verduisterd en hij zit er alleen in.

is er iets wat ik daar tegen kan doen?

Het liefst willen wij ons haantje houden. maar op deze manier gaat t niet lukken.

 

Mona van peer

 

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Een toom kippen zonder haan is veel minder leuk dus ik kan me voorstellen dat u probeert om de overlast te beperken. Hanen van lichte kippenrassen en van krielkiprassen kraaien veel vaker en doordringender dan hanen van de zware rassen. Gemeenten die wat willen doen tegen de overlast van hanen schrijven meestal voor dat de dieren tot 8 uur in de ochtend binnen moeten blijven. Die gemeenten vinden, m.i. terecht, dat de buren na 8 uur wel wat moeten kunnen verdragen.
Ik adviseer u om het nachthok echt lichtdicht en mogelijk met b.v. piepplastic aan de buitenkant ook meer geluidsdicht te maken want als regel reageren veel hanen reeds bij het minste spoortje licht. Bij veel hanenhouders blijkt het goed te werken. Ook praten met de buren kan vaak de ergste irritaties wegnemen.
Ik woon in het buitengebied en daar zijn de bewoners niet zo snel geirriteerd door hanengekraai. Zelf heb ik 5 hanen en 60 kippen en ook de meeste buren hebben wel een toom kippen met een haan. Als je geen acht op het gekraai slaat dan hoor je het op den duur niet eens meer.

Ingediend door vaneldijk op 03 februari 2015 - 12:52

Beste Mona, mijn advies is: praat sowieso met je buren, vraag of ze last hebben. Kan mij voorstellen dat je gehecht bent en dat je t leuk vind om te houden maar je moet ook een afweging maken en dat is nl. hoe wil je zelf wonen? Je woont dicht op elkaar en je mag ervan uitgaan dat iedereen voor elkaar goede buren wil zijn door bepaalde regels in acht te nemen. Als jij ergens last van hebt moet jij ook naar je buren kunnen gaan. Neem van mij aan het merendeel waar je informeert je ervoor zullen respecteren. Wil je perse de haan houden maar blijven buren last hebben ga dan verhuizen naar buitengebied. Onze buren 3 jaar lang haan gehad en ben talloze keren aan de deur geweest en in alle harmonie gepraat, oplossingen aangedragen etc. zodat zij haan konden houden, alhoewel hij overdag bleef kraaien....uiteindelijk is de haan weggebracht en ben ze nog heel dankbaar. Nu na jarenlang weer rustig slapen, is ontzettend belangrijk. Het is in goede harmonie gegaan dat kan bij jou ook, mits je daarvoor openstaat.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier