Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoe kan je het gekraai van hanen beperken?

Onze haan begint om 3 uur in de ochtend te kukkelen tot ong. 4 uur in de middag. Buren gaan klagen en inmiddels sluiten we hem op in t nachthok maar toch het gaat door merg en been. nachthok is volkomen verduisterd en hij zit er alleen in.

is er iets wat ik daar tegen kan doen?

Het liefst willen wij ons haantje houden. maar op deze manier gaat t niet lukken.

 

Mona van peer

 

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Een toom kippen zonder haan is veel minder leuk dus ik kan me voorstellen dat u probeert om de overlast te beperken. Hanen van lichte kippenrassen en van krielkiprassen kraaien veel vaker en doordringender dan hanen van de zware rassen. Gemeenten die wat willen doen tegen de overlast van hanen schrijven meestal voor dat de dieren tot 8 uur in de ochtend binnen moeten blijven. Die gemeenten vinden, m.i. terecht, dat de buren na 8 uur wel wat moeten kunnen verdragen.
Ik adviseer u om het nachthok echt lichtdicht en mogelijk met b.v. piepplastic aan de buitenkant ook meer geluidsdicht te maken want als regel reageren veel hanen reeds bij het minste spoortje licht. Bij veel hanenhouders blijkt het goed te werken. Ook praten met de buren kan vaak de ergste irritaties wegnemen.
Ik woon in het buitengebied en daar zijn de bewoners niet zo snel geirriteerd door hanengekraai. Zelf heb ik 5 hanen en 60 kippen en ook de meeste buren hebben wel een toom kippen met een haan. Als je geen acht op het gekraai slaat dan hoor je het op den duur niet eens meer.

Ingediend door vaneldijk op 12 augustus 2014 - 19:24

Ik ben ook wel benieuwd naar de mogelijkheden. Wij hebben 1 hele lieve witte zijderhoenhaan. We hebben inmiddels een geluiddicht nacht hok. 'S morgens gaat de haan er echt later uit, meestal pas rond 10 uur op verzoek van de buren. Ze kunnen echt uitslapen, er gaat vanaf 5 uur licht aan in her hok zodat de haan al kan kraaien. Dit doet hij volop en dat hoort niemand, alleen als je er echt naast staat heel zachtjes. Zodra hij eruit is kraait hij de hele dag door nog heel veelven heel hard. Van alle buren is er 1 die het behoorlijk zat is en bijna iedere week aan de deur staat. Alle andere buren hebben er of geen last van en vinden het zelfs leuk. Ik wil geen overlast bezorgen, maar wil ook de haan houden. Heeft er iemand tips?

Ingediend door vaneldijk op 03 februari 2015 - 11:53

Hanen kunnen echt zoveel overlast veroorzaken. In een woonwijk horen ze niet thuis. En nee, je went nooit aan het geluid zoals men weleens zegt. Het begint in zomer om 4 uur en gaat hele dag door. Ik vind het asociaal om een haan aan te schaffen zonder enig overleg met je omgeving. Het is echt egoïstisch. Mensen moeten werken en vroeg op en elke nacht, maandenlang uit je slaap te worden getrokken door een haan is echt verschrikkelijk. Ook overdag kun je je niet onttrekken aan het eeuwige gekraai. Er moet een verbod op komen en als mensen toch een haan willen ga in godsnaam het buitengebied in en denk aan je medemens.

Ik woon notabene in het buitengebied als 'boer' zo u wilt en ben echt niet kinderachtig. Mijn burger-buren aan beide kanten hebben hanen die de godganse dag kraaien. Zelf zijn ze niet thuis omdat ze fijn ergens anders werken. Ik stoor me er wezenloos aan en het lijkt me niet overbodig om een landelijk banen verbod in te stellen voor particulieren, ook in het buitengebied.

Ingediend door vaneldijk op 03 februari 2015 - 11:58

Nog even een aanvulling: als de zgn. haan-eigenaren maar volhouden er zelf geen last van te hebben, zet m dan eens naast je bed in een hok, wedden dat je wakker wordt? Geldt ook voor blaffende honden en krijsende kinderen. Af en toe blafje of gilletje echt niet erg maar je dient ten alle tijde rekening te houden met je buren en directe woonomgeving, er zijn mensen die gewoon eens een uurtje in de tuin willen lezen zonder gekraai, gekrijs of geblaf. Haal je hond en je kinderen even naar binnen tot het opgelost is en de haan zet je fijn naast je bed, kun je er nog meer van genieten.

Man...ga aub in een hutje op de hei wonen. Leven en laten leven, met respect omgaan met elkaar kan je veel bereiken. Zeker zelf geen kinderen, leuke vrouw of huisdier?
Lig jij met je hoofd naast de haan dan?

Ingediend door vaneldijk op 03 februari 2015 - 12:52

Beste Mona, mijn advies is: praat sowieso met je buren, vraag of ze last hebben. Kan mij voorstellen dat je gehecht bent en dat je t leuk vind om te houden maar je moet ook een afweging maken en dat is nl. hoe wil je zelf wonen? Je woont dicht op elkaar en je mag ervan uitgaan dat iedereen voor elkaar goede buren wil zijn door bepaalde regels in acht te nemen. Als jij ergens last van hebt moet jij ook naar je buren kunnen gaan. Neem van mij aan het merendeel waar je informeert je ervoor zullen respecteren. Wil je perse de haan houden maar blijven buren last hebben ga dan verhuizen naar buitengebied. Onze buren 3 jaar lang haan gehad en ben talloze keren aan de deur geweest en in alle harmonie gepraat, oplossingen aangedragen etc. zodat zij haan konden houden, alhoewel hij overdag bleef kraaien....uiteindelijk is de haan weggebracht en ben ze nog heel dankbaar. Nu na jarenlang weer rustig slapen, is ontzettend belangrijk. Het is in goede harmonie gegaan dat kan bij jou ook, mits je daarvoor openstaat.

Beste,

onze 'nieuwe buren' hadden eerst 2 honden dewelke dag en nacht huilden. Ze hadden geen water, geen eten... De overbuur en de naaste buur en de burgemeester 'ward kennis' is er aan te pas gekomen. Zelfs de burgemeester werd afgedreigd. ik moet het kort houden. dan was er opnieuw een hond, een lieve...die over de draad sprong naar hier. Dan kochten ze opnieuw een hond, dewelke opnieuw huilt, en konijnen ....dewelke het gras hier groener vinden dan bij hen. Nu zijn er een 30-tal kippen (hanen en kippen). Elke morgen rond 2 word ik wakker door de hanen. Ik woon niet ver van Geel, maar zot ben ik nog niet (hoop ik) . Maar ik moet werken voor mijn boterham, en dat lukt niet zo.
Met genegen groeten,
Diane

Ingediend door vaneldijk op 31 oktober 2016 - 23:55

Onze buren hebben ook wat last van ons Chabo haantje, vooral in de weekenden als ze willen uitslapen. Het plan is nu om het nachthok in 2en te delen waardoor het nog donkerder wordt en dat gedeelte vooral te isoleren tegen geluid met steenwol. Een plankje boven de stok zou ook kunnen helpen, omdat het haantje zijn nek dan niet kan strekken om te kraaien... heeft iemand hier al ervaringen mee of deze maatregelen schelen??

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour