Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoe integreren we 2 nieuwe geitjes in een bestaande kudde van 2 bokken en 2 geiten?

Wij hebben dinsdag 2 dwerggeitjes gekocht (1,5 en 2,5) bij onze kudde van 2 bokken en 2 geiten. De nieuwkomers mogen de stal niet in en het wordt nu toch 's nachts wel koud. Kunnen we het even aanzien of proberen ze met zijn zessen 24 uur in de stal op te hokken? Iemand ideeen?

Thema
Huisvesting
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door Truus op 20 december 2019 - 13:11

Het beste is altijd ze enige gescheiden te houden,zodat ze elkaar kunnen zien en evt.aanraken.Nu moet de rang orde bepaald en de nieuwkomers zijn in het nadeel.Probeer ze bij elkaar te zetten met veel hooi en lekkere takken en blijf erbij zodat je in kan grijpen.Vaak gaat het na wat geharrewar goed.Hoe lang en hoe vaak je dit moet doen,dat moet je zelf inschatten.

Succes!

Ingediend door Martin op 22 december 2019 - 15:06

Nieuwe geiten nooit in een bestaande kudde zetten. Eerst geleidelijk introduceren d.m.v. een aangrenzende weide gescheiden door gaas. Na een paar dagen als ze elkaar hebben leren kennen tussenhek tijdens het voeren open zetten (wel zorgen dat er verschillende voerbakken zijn). Ook in gescheiden hooiruiven hooi geven. Dan even laten bakkeleien (rangorde moet bepaald worden). Gaat dat erg heftig, dan weer apart zetten. Volgende keer weer proberen tot de rangorde bepaald is. Wel zodanig blijven voeren dat ze allemaal tegelijk kunnen eten anders krijgt de zwakste niets. Hooi onbeperkt geven zodat alle geiten genoeg kunnen krijgen.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier