Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoe 4 jonge kippen bij oude hen steken?

Ingediend door Melvin op 28 juni 2020 - 23:26

 Deze winter overleed 1 van mij 2 kippen. Om haar niet alleen te laten kochten we in maart 4 kuikens en hielden die eerst wat in huis tot ze groot genoeg waren om naar buiten te gaan. En dan begonnen de 2 grote problemen.

Probleem 1 de jonge kipjes verjagen onze pincher waardoor hij amper nog naar buiten durft. (de kippen lopen vrij rond in de tuin. Zo vernielen ze minder van het gazon +/- 170m2)

Probleem 2 toen de jonge kipjes naar buiten mochten kochten we een nieuw kippenhok waar de 5 kippen vrolijk samen konden verblijven maar onze oude kip (ongeveer 5-6 jaar) is de dominante kip en wil niet weten van de jonge kippen. Overdag valt dit mee doordat ze veel plaats hebben ontlopen de 2 generaties elkaar maar savonds eist de oude kip (nog steeds eieren trouwens 3in een week) het volledige hok op en moeten de kleintjes in openlucht slapen. Momenteel vinden ze een wijn/fruitkist wel knus genoeg maar dit houd hen niet droog in de regen.

Hoe los ik dit op?? 

 

Alvast bedankt

Top Melvin 

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door trijn op 29 juni 2020 - 09:09

Heb je het oude hok nog? Dat zou ik dan naast t nieuwe hok zetten.  De oude kip savonds in het oude hok opsluiten. En de jonge kippen in het nieuwe hok opsluiten voor de nacht (of andersom). 

Waarschijnlijk zullen de jonge kippen na verloop van tijd (een week?) vanzelf in het hok gaan. Strooi eventueel wat granen in het hok tegen de avond om ze te lokken. 

Een andere manier om ze vertrouwd te maken met het nieuwe hok is om er een (tijdelijke) ren omheen te zetten en ze een paar dagen op te sluiten. 

Als de jonge kippen wat ouder worden zullen ze zich niet meer laten verjagen. De oude kip kun over enige tijd de keuze geven om bij de jonge hennen te gaan slapen.  Kijk wat er er gebeurt. Mogelijk zullen de oude en jonge kippen probleemloos samen gaan slapen en kun je over een maand of 2 het oude hok afsluiten. 

Het oude hok zou ik sowieso bewaren. Dat kan altijd van pas komen bij (on)voorziene omstandigheden in de toekomst. 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier