Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Het broed proces 23 dagen ?

Ingediend door phili op 23 april 2009 - 13:41

Hallo, een vraag: ik op woensdag 1-4 22 eieren in mijn broedmachine gelegd, dan moeten ze toch op de 19e dag aan gepikt worden, EN 20e dag uitkomen ?  Bij mij worden ze de 22e dag aan gepikt en komen ze de 23e dag uit heb u hier een verklaring voor? alvast bedankt.

 

Diersoort
Pluimvee
Gerelateerde dierenwiki

Reacties

De normale broedtijd voor kippeneieren is 21 dagen. Dus als de eieren na 21 dagen uitkomen is dat heel normaal.
Vitale kuikens die ook gedurende het broedproces regelmatig een kwartier gekoeld zijn kunnen vaak na 20 dagen uitkomen.
Indien echter te koel gebroed wordt dan duurt het broedproces langer.

Ingediend door mono op 28 april 2009 - 14:54

Mijn kip zit nu ook 23 dagen op de eieren,ik dacht van morgen om de eieren weg te halen, hoor ik gepiep in een ei. komt deze nu nog uit? omdat die mr, antwoord dat als ze te koud broeden dat het dan langer kan duren.

Het is moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. Gewoonlijk zegt men dat een kuiken dat niet zelf uit het ei kan komen toch te zwak is en mogelijk een afwijking heeft om nog een gezond dier te worden.
Zelf wacht ik bij late eieren tot het kuiken zelf een gaatje in de schaal heeft gemaakt. Als het kuiken er dan toch niet uit kan komen help ik een handje door heel voorzichtig de schaal verder open te maken. Niet helemaal uitpellen! Vaak komt het kuiken er dan toch nog uit. Het resultaat varieert nogal. Soms is het kuiken helemaal gezond en was mogelijk het vlies te droog geworden om er zelfstandig uit te komen en was de hulp die je geeft terecht, soms blijkt het toch een erg zwak of invalide kuiken te zijn. De zwakken sterven doorgaans toch na een paar dagen en de invaliden soms niet. Dan moet je die zelf aan een genadige dood helpen. Ik houd ze meestal onder in heel koud water. Dan duurt het meestal niet lang voor ze dood zijn. Het is niet echt leuk om te doen.

Ingediend door vaneldijk op 21 april 2017 - 11:57

Hallo,
mijn 2 krielkippen zitten voor het eerst vandaag 21 dagen te broeden op 4 eieren de kippen zijn goed vel en ik mag er eigenlijk niet aan komen. ik heb ze er net even af gehaald maar de eieren zijn nog niet aangepikt en er liggen nog geen kuikens bij. wat moet ik nu doen? nog even afwachten? de eieren zelf een opening beginnetje maken? dit is mijn eerste keer dus vind het best spannend.

Ingediend door Anoniem op 01 mei 2017 - 23:26

Als antwoord op door vaneldijk

En heeft u uiteindelijk nog kuikens gekregen?
Wij zitten nu met dezelfde situatie dus ben wel heel benieuwd

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier