Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Help! Kip maakt klagend geluid

We hebben drie hennen, waaronder een NH blauwe. Ze maakt sinds een aantal maanden een vreselijk geluid. Het zijn lange uithalen, hoog, in volume toenemend.  

Een paar feiten over de gedragingen:
-Ze lijkt het vooral te doen als ze ons ziet, maar als we een beetje in de buurt zijn, houdt ze er meestal mee op.
-Ze doet het de hele dag door
-Ze doet het niet in het nachthok of als ze buiten is

Ze legt goed, lijkt verder gezond. Ze komen soms buiten en op de dagen dat ze binnen (dus in de ren) zijn, krijgen ze andere afleiding: een 'treat ball' of een opgehangen fles met strooivoer, een paar handjes meelwormen los in de ren, een opgehangen maiskolf, etc. Er is dus vaak wel iets te spelen of te scharrelen. 

Wat betekent deze 'klaagzang'? Omdat ze het buiten nooit doet, heb ik het vermoeden dat het een teken van verveling is.  Maar wat kunnen we dan verder doen om die verveling tegen te gaan? Of duidt dit gedrag op een ziekte?

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Truus op 20 mei 2020 - 10:28

Ze vertoont "haan"gedrag! Als hennen geen haan hebben neemt 1 hen de leiding en sommige gaan dan ook kraaien of iets wat daar op lijkt.Niet zomaar een echte haan erbij zetten,ze zal niet zomaar haar hoge positie opgeven.Gewoon zo laten.

Dankjewel voor je reactie! Ik vraag me alleen wel af of dit idd haangedrag is. Ze staat namelijk onderaan de pikorde...

We gaan er geen haan bij zetten. De reden daarvoor is dat we geen ruzie met de buren willen. Maar nu hebben we dus een hen die veel geluid maakt en wat waarschijnlijk als minstens zo irritant wordt ervaren. Het is echt een naar, scherp geluid. Ik zou het dus liever niet zo willen laten :-s

Ingediend door trijn op 20 mei 2020 - 18:30

Het is ook mogelijk dat de hen aandacht trekt met een hoop lawaai in de hoop dat je dan komt en de kippen los laat in de tuin. Kippen zijn snel geconditioneerd als je reageert op aandacht vragen (net als kinderen ;)

Dat zou inderdaad goed kunnen. Soms lopen ze inderdaad ook heen en weer voor het gaas. Ze loopt nu ook te klagen terwijl ze bijna de hele dag buiten is geweest. 

Nog tips wat hier tegen te doen? (Ze zijn te mager voor de soep ;))

Op vaste tijden loslaten of een automatisch kippenluikje (bv chickenguard) installeren. Best met timer en op licht. Dan kun je instellen dat ze in voorjaar en zomer pas los mogen na 7.30 uur als de nachtrovers verdwenen zijn. 

Dankjewel Trijn. We hebben direct de oude installatie in werking gesteld zodat ze tot 7.15 niet uit het nachthok kunnen. Vanaf ongeveer half 7 begint ze ons echter al Wakker te kraaien en dat gaat gewoon door zodra we hen in de ren doen. 

Als dit zo doorgaat, vrees ik dat we haar naar mijn schoonouders moeten brengen waar ze ook kippen hebben. Ik wil geen gedoe met de buren. 
We proberen het nog een week. Tips blijven welkom! 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier