Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Haan pikt kip

Ingediend door Ineke op 27 september 2007 - 14:02

We hebben 5 krielkippen en 1 haantje. Twee van die kippen zijn kuikens van nu vijf maanden. De laatste vier weken is de haan erg agressief naar één van de oudere kippen. Zo erg, dat hij een grote kale plek in haar nek gepikt heeft. We hebben deze kip nu al twee weken apart zitten. Vorige week nog even geprobeerd of ze weer bij de anderen kon, maar de haan vloog haar meteen weer aan. Dus, zoals het er nu naar uitziet, kunnen ze niet meer samen.
De kippen hebben een grote tuin tot hun beschikking, dus het ligt niet aan ruimtegebrek.
Wie weet hoe we dit probleem op kunnen lossen?

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Met deze beperkte informatie is het "goede" antwoord moeilijk te geven.
Ik weet b.v. niet of de haan er later bij is gekomen. Als uw toom eerst uit alleen hennen heeft bestaan dan wordt één van de hennen de topkip. Deze kip heeft er dan moeite mee om die positie zo maar af te staan aan een nieuw bijgekomen haan. Ruzie ligt dan voor de hand.
Het kan ook dat de kip gewoon favoriet is bij de haan en haar dus erg vaak zal
proberen te treden. Ik heb b.v. hennen die favoriet zijn bij mijn beide hanen en inmiddels een totaal kale kop hebben en ook op hun ruggen beschadigde plekken hebben. Het kan ook zijn dat de haan onervaren is en dan de kip ruw probeert te pakken om haar te treden. De kip kan ook gewoon last hebben van nekrui en dus een kale nek krijgen. Vaak gebeurt dit als de kip het niet naar z'n zin heeft of stress heeft.
Ook een mogelijkheid is dat uw kip eigenlijk een haan is in een hennepakje. Dit is een z.g. henverderige haan. Dan is het logisch dat ze ruzie krijgen. Dus opletten of de hen wel eieren legt.
U heeft niet vertelt of de hen en de haan voordien wel konden opschieten. Als dat zo is dan is voor een verklaring nodig om te weten wat er in uw toom veranderd is.
Het valt me op dat u niet vermeld dat de kip tot bloedens toe door de haan wordt toegetakeld. Bij echte ruzies is dat meestal wel het geval. Dan is het uitkijken of de andere kippen ook die bloedende kip gaan aanvallen. Kippen kunnen echte kanibalen zijn.
Als de kip niet tot bloedens toe wordt aangepakt dan is er doorgaans van echte ruzie geen sprake en moet u kijken naar de hiervoor genoemde mogelijkheden als reden voor de "ruzie" tussen uw kip en haan.
Als het aan de gang blijft zou ik de haan een poosje apart houden. Dan kan de verhouding in uw toom kippen samen met de jonge dieren onderling goed uit kristalliseren tot een vaste pikorde.
Samen kunnen dan het haantje beter weerwerk bieden.

wij hebben sinds gisteren het probleem dat onze haan van 6 maanden een oudere hen pikt.
Deze oudere hen hadden we samen met een andere hen die deze haan en nog 2 hennen heeft uitgebroed en grootgebracht.
De hen was/is de tophen, daarna kwam moederhen, haan, zus en kleinste zus.
Ik heb geen idee of dit nu dus een machtsovername is of dat de haan de hen wil treden. Deze middag had hij daar de kans toe, maar deed het niet, hij pikte haar gewoon een paar keer en trok aan veren, keek haar aan en liep weg.
gisteren zomaar uit het niets begonnen ze elkaar aan te vallen (met de borst tegen elkaar aanspringen), waarna de hen wegliep en ging liggen. De haan volgde haar en pikte haar tot bloedens toe in haar kam (die is nogal groot).
Het is een mooie haan en we willen hem graag houden, maar de hen is nu doodsbang en zit constant voor de raam en het liefst binnen in huis om bescherming te zoeken. Ze durft niet meer door de royale tuin te lopen.

Graag een goede tip hoe dit aan te vangen.

Op 26 feb dit jaar stond eenzelfde soort vraag plus antwoord ook al in de Vraagbaak. Kijk maar in de linkermenubalk onder Vraagbaak.

Ingediend door vaneldijk op 05 juni 2016 - 11:17

Elke keer als ik mijn hen vast pak en daarna terug op de grond zet vliegt altijd mijn haan er op af en begint er op te springen en pikken

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier