Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ganzen met zwarte Noorse vogelmijt

Onze ganzen hebben Zwarte Noorse vogelmijt. Hoe bestrijd ik dit op de dieren zelf? Het hok heb ik onder controle gekregen met diatomeeënaarde, maar de mijt leeft ook op de vogels.

Thema
Verzorging
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Truus op 24 april 2021 - 10:58

Ook de ganzen kunnen met diatomeeen aarde behandeld worden. Het moet wel goed tussen de veren en ze mogen het niet inademen.Misschien is een middel wat in nek/onder vleugels/en op stuit gedruppeld wordt handiger. Dit is in de handel voor oa duiven,wel de hoeveelheid aanpassen.

Hallo Truus, bedankt voor je reactie. Wat kan er gebeuren als ze dit wel inademen? Ik heb ze nu behandeld met frontline. Het is lastig om met de aarde helemaal tot op de huid te komen. Een pipetje voorgeschreven door de DA werkte niet afdoende 

Ingediend door Truus op 25 april 2021 - 11:21

Dag Elke,het poeder droogt sterk uit en irriteert de luchtwegen,je wil het niet in je longen krijgen!

Ganzen zijn lastiger te behandelen dan kippen,door hun dichte,strakke verenpak.Wees ook voorzichtig met de Frontline,het is behoorlijk giftig en niet bedoeld voor ganzen.Hoop dat je er nu van af bent.

Hoe zou jij aanraden de aarde veilig toe te passen bij de ganzen?

Ingediend door Truus op 26 april 2021 - 14:04

Een dunne doek over hun kop ( voor jezelf een mondkapje). Dat is wel iets wat je met z'n 2en moet doen.Zo goed mogelijk tussen de veren borstelen,misschien een tandenborstel?

Oké, bedankt voor de tips Truus we gaan er mee aan de slag 👍

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier